Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mobilizace veterinářů: Stovky jich hledají jedovaté maso!

Po celém Česku v současné době probíhají namátkové kontroly veterinářů, odebrané vzorky končí v laboratořích
Po celém Česku v současné době probíhají namátkové kontroly veterinářů, odebrané vzorky končí v laboratořích  (Autor: scom)
Autor: raj, jad, nč - 
4. července 2013
06:23

Maso z Polska plné antibiotik a rakovinotvorných látek, stále vzbuzuje strach. Na popud Blesk nyní veterináři rozjeli mohutnou sérii namátkových kontrol v potravinářských podnicích po celém Česku! Prověřují firmy, které dováží maso ze zahraničí a odebírají vzorky kuřat, krůt, kachen a hus.

Velmi rychle zareagovali veterináři ve středních Čechách. Přestože měli čas až do 15 července, během tří dnů vtrhli v pěti okresech do pěti potravinářských firem, které dováží kuřecí maso ze zahraničí. Odebrali vzorky, u nichž se bude zkoumat, zda neobsahují zakázaný metronidazol. „Kromě toho jsme odebrali vzorky v dalších pěti potravinářských podnicích. U nich budou odborníci zjišťovat, zda neobsahují antibiotika,“ řekl včera Blesku ředitel Středočeské veterinární správy Zdeněk Císař.

Pokud expertizy prokáží, v odebrané vzorky masa obsahují metronidazol nebo jiné zakázané látky, firmu, která závadné maso do Česka dovezla, čeká pokuta v desítkách tisíc korun, okamžité stažení zboží a nahlášení do systému tzv. rychlého varování. „Znamená to, že budeme informovat centrálu Evropské unie, a ta bude varovat ostatní členské státy,“ dodal Císař.

Co čeká dodavatele hnusů:

● desetitisícové pokuty

● okamžité stažení zboží

● nahlášení do systému tzv. rychlého varování

Nález na Slovensku: Horší, než se čekalo

Aféra s polským masem napumpovaným antibiotiky už nabývá evropských rozměrů. Jak Blesk včera informoval, přes ujišťování Poláků, že vše je v pořádku, se takto »upravené « maso objevilo ve slovenském Popradu. Dvacet kilo chlazených kuřecích prsou z Polska bylo nalezeno v obchodě, který patřil Polákovi.

Jak informoval deník Nový Čas, zkoušky zjistily, že maso obsahovalo 367 mikrogramů antibiotik Ciprofloxacinu a Enrofloxacinu na kilo masa, přitom limit je jen 100 mikrogramů. Toto množství antibiotik v mase může ohrozit zdraví člověka. Při zvýšené konzumaci těchto kuřat hrozí, že člověk bude na antibiotikum rezistentní, tedy odolný.

Ciprofloxacin

Je antibiotikum, které ničí bakterie vyvolávající infekce: močových cest, dýchacího ústrojí (zápal plic), pohlavních orgánů (kapavka), kůže, kostí a krve, zánět tenkého střeva a žaludku

Nežádoucí účinky: alergie, otoky, horečka

Enrofloxacin

Je antibiotický lék, kterým se léčí záněty a infekce psů a koček. Podle zahraničních zdrojů se enrofloxacin od roku 2005 nesmí podávat drůbeži

Nežádoucí účinky: ve výjimečných případech hrozí ztráta zraku

jirkabr ( 4. července 2013 10:45 )

Toto trvalo, než začali úředníci s kontrolami... Já nekupuji žádné polské potraviny a měl by to tak udělat každý, potom by se výrobci museli vzniklým problém zabývat...

Zobrazit celou diskusi