Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušili kontroverzní nadstandardy! Změnu ve zdravotnictví rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, na snímku šéf soudu Rychetský a soudce zpravodaj Nykodým, který měl kauzu na starosti
Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, na snímku šéf soudu Rychetský a soudce zpravodaj Nykodým, který měl kauzu na starosti  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
15:18

Příplatky pacientů za kvalitnější péči, tedy tzv. nadstandardy, ve zdravotnictví končí. Vedle toho nebudou zavedeny ani vyšší poplatky za pobyt v nemocnici, které měly namísto 60 Kč tvořit rovnou stovku za den. Rozhodl tak dnes Ústavní soud a tento verdikt vítá především opozice. definitivní konec nadstandardů to však být nemusí.

Ústavní soud (ÚS) dnes udělal několik důležitých rozhodnutí v oblasti zdravotnictví. A zrušil důležité části Nečasovou vládou prosazovaného zdravotnického balíčku. Jde především o tzv. nadstandardy, což byla možnost připlatit si za kvalitnější péči. S příspěvkem od státu.

Příplatky za nadstandard končí, ale ...

Nadstandardy totiž zaváděly rozdělení lékařské péče na dvě části - základní a ekonomicky náročnější.

Pokud v konkrétně vymezených situacích existovaly dvě rovnocenné alternativy léčby, mohl si pacient vybrat. V obou případech stát hradil výši základní péče, rozdíl v ceně si však doplácel pacient sám.

Lidé si tak mohli za příplatek vybírat třeba lepší oční čočky, lehčí sádry nebo lepší očkování. Stát jim přitom uhradil základní část léčby a přidali jen příplatek. Před nadstandardy to fungovalo tak, že zájemci o "lepší" péči si ji museli hradit v plné míře.

... nový ministr chce nadstandardy nově zpracovat

Proti nadstandardům protestovalo především 51 poslanců sociální demokracie. "Ústavní soud vyhověl poslancům ČSSD a vyslyšel tak výtky týkají se zákona o veřejném zdravotním pojištění," potvrdil Blesku právní expert Jan Kysela.

V praxi to však znamená, že o definitivní konec nadstandardů jít nemusí. Již budoucí ministr zdravotnictví úřednické vlády Martin Holcát považuje nadstandardy za přínosné a chystá se pracovat na zákoně, který by je nově upravil.

Zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici se nekoná

Vedle momentálního zrušení nadstandardů však dochází také k dalším změnám - nebude zavedeno plánované zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den. A omezeny budou i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. V obou případech však dal Ústavní soud čas zákonodárcům do konce roku, aby zvýšení poplatků a pokuty zrušili sami.

alenam ( 2. července 2013 22:17 )

Kecáš z hladu a nic o tom nevíš nebo jenom tvůj běžnej zkrat?

dodo57 ( 2. července 2013 20:35 )

Co to je za blbost, že nebudou z výšovat poplatek, za pobyt v nemocnici z 60 Kč na 100 Kč, pokud vím tak za pobyt je platba v nemocnici 100 Kč/1 den....

mrdkazeman ( 2. července 2013 20:21 )

Spiny komunisticky,cikansky i se Zemanem a jeho family.

alenam ( 2. července 2013 19:49 )

Hloupej seš ty, kraťasy Tohle je pro úplatky staronová živná půda, co byla aspoň na čas eliminovaná, bohužel už zase neni

alenam ( 2. července 2013 19:46 )

babcaa

Zobrazit celou diskusi