Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželé byli 20 let špiony: Donášeli Rusům dokumenty z EU a jdou sedět!

Odsouzení manželé Heidrun (vlevo) a Andreas (vpravo): Německý soud zakázal zveřejňování jejich obličejů
Odsouzení manželé Heidrun (vlevo) a Andreas (vpravo): Německý soud zakázal zveřejňování jejich obličejů  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
23:37

Jmenují se Andreas a Heidrun. Alespoň podle pasů, které jsou ale patrně falešné. Němečtí manželé si však nyní posedí pěkných pár let za mřížemi - za to, že podle soudu dělali špiony pro Rusko. Dostali dnes šest a půl, resp. pět a půl roku vězení.

Podle obžaloby předali manželé Anschlangovi ruské rozvědce SVR stovky dokumentů. A to i novějšího data původu, týkajících se Evropské unie a NATO. Německá rozvědka je však zadržela v říjnu 2011, údajně díky tipu špionážní služby nejmenovaného východoevropského státu.

A tresty jim dnes uložil soudce ve Stuttgartu. Totožnost manželů však nebyla podle DPA nikdy plně objasněna. Již dříve německá média po odhalení donašečů uváděla, že jejich skutečná jména jsou Alexandr a Olga Rostovi. Jenže potvrzeno to nikdy oficiálně nebylo. 

Vypadá to však, že o Němce skutečně v tomto případě nejde. Do země měli přicestovat koncem 80. let a vydávat se zde za Rakušany jihoamerického původu.

Dokumenty o EU a NATO pak získávali od jistého pracovníka nizozemského ministerstva zahraničí, kterého podle AP v dubnu poslal nizozemský soud na 12 let za mříže.

Zobrazit celou diskusi