Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přijdou silné bouřky, lijáky i kroupy! Varují opět meteorologové

Meteorologové opět varují před přívalovými dešti a bouřkami
Meteorologové opět varují před přívalovými dešti a bouřkami  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
11:36

Lokální přívalové deště, ale také kroupy a především bouřky - před tím vším varují čerstvě meteorologové v době, kdy nad Českem opět zavládlo letní počasí. Příliš se však neohřejeme, výstraha platí již od středečního odpoledne. A strašák rozbouřených potoků a zatopených sklepů se tak opět vrací.

Na většině území Čech ve středu odpoledne a večer hrozí silné bouřky, které mohou být provázeny lijáky, kroupami a nárazovým větrem, informovali dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Od 15:00 do půlnoci prý bouře zasáhnou zejména západní, severní, jižní a střední Čechy, večer postoupí také do Pardubického kraje a Kraje Vysočina. Půjde o následek studené fronty, která do střední Evropy přijde z Evropy západní.

Srážky a silný vítr

Jde tak o další z rozmarů počasí za poslední dobu. Podle ČHMÚ může navíc v přívalových deštích napršet za hodinu až kolem 30 mililitrů srážek. A silný nárazový vítr může dosáhnout rychlosti až 72 kilometrů za hodinu.

Přívalový déšť je přitom něčím, co řadu míst v Česku v poslední době děsí kvůli vzpomínce na nedávné povodně, se kterými se lidé nadále vypořádávají. Nové srážky totiž mohou opět vést k zatopení níže položených míst a sklepů.

Varování před bouřkami

"Hrozí také zranění ulomenými větvemi a zásah bleskem," varovali meteorologové a doporučili, aby lidé v oblastech, kde nebezpečí bouří hrozí, zajistili před větrem okna i dveře a odstranili nebo upevnili volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Nabádají přitom lidi k obezřetnosti i proto, aby se neopakoval třeba nedávný smutný příběh ze Slovenska, kdy se dvě dívenky schovávaly při bouřce pod reklamním bannerem a jedna za to zaplatila životem, když se poutač uvolnil a spadl na ně.

Zobrazit celou diskusi