Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paterčata se chystají domů: Milovice mají strach z rasismu

Autor: ljš - 
2. července 2013
09:44

Zatím jsou daleko od skutečného světa plného zloby a nenávisti, v bezpečí inkubátoru nebo u své maminky. Za dva týdny však budou z nemocnice doma a rodinu i město Milovice čeká těžké období strachu z rasismu a nenávisti okolí.

Bydlení pro první česká paterčata z Milovic na Nymbursku je už připraveno. "Matka dětí dostala od města větší byt, radnice se už ale kvůli obavám z vyhrožování a rasismu nechce k tématu vyjadřovat," řekla místostarostka Milovic Marcela Říhová (TOP 09).

Také matka trvá na rozhodnutí děti veřejnosti neukazovat. Setkala se už totiž se závistí a rasistickými narážkami kvůli příslušnosti k romské komunitě.

"Byt je připraven a předán rodině. Z důvodu možného vyhrožování a kvůli obavám před rasismem k tomu už nebudu vydávat žádné prohlášení," řekla Říhová. Z bytu 1+1 se bude maminka s paterčaty, partnerem a pětiletým synem stěhovat do 3+1. Paterčata i jejich matka Alexandra Kiňová jsou podle Říhové v pořádku.

Tři už jsou u matky

V úterý oslaví paterčata měsíc. Deniel, Michael a Alex se dnes přestěhovali z inkubátorů na společný pokoj s maminkou. Martin a Terezka v inkubátorech zatím zůstanou, ještě by nezvládli termoregulaci, ale možná už ve středu se přesunou do vyhřívaných lůžek a příští týden na společný pokoj s matkou a sourozenci. Na svět přišly děti císařským řezem 2. června v pražské podolské porodnici.

Domů by podle matčiny mluvčí Kláry Vítkové Rulíkové mohla jít početná rodina zhruba v polovině července, pokud vše půjde nadále dobře.