Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muž z Krnova o děsivém tornádu: Povodně jsou proti tomu nic!

Autor: Jiří Krušina - 
1. července 2013
06:30

Ránu za ranou dostává v posledních letech od života řidič autobusu a hasič Josef Kobza (54) z Krnova. V roce 1996 a 1997 mu dům zničily povodně, letos zemřeli lidé, kteří mu byli blízcí, a nakonec 18. června přišlo tornádo. To mu poničilo auto a poškodilo opravené stavení.

To bylo poslední kapkou. Není proto divu, že po něm měl Josef Kobza už slzy v očích. Přišel o auto, kterým jezdí do práce, a ač se to zdá malicherné, nemohl odjet na zaplacenou dovolenou do Řecka. „Tento rok je zlý sen. Nejdříve umřela manželce maminka, pár týdnů na to mně. Pak do hasičského nebe odešel můj veliký vzor a kamarád Honza Liška. Na dovolené jsme si chtěli odpočinout,“ řekl Blesku Josef Kobza.

Povodně jsou nic

I když Kobza zažil dvoje velké povodně, kdy měl v domě přes dva metry vody, tak prý se s tornádem srovnat nedají. „O povodních jsem sice doma nebyl, jelikož jsme měli nepřetržité výjezdy, ale na tornádo se nedá připravit. Setmělo se, pak se vše třáslo a během pár minut nemáte nic,“ řekl hasič.

Lidé pomohli

Nejvíce mu pomohli sousedi a kamarádi hasiči. „Lidem z okolí a hasičům patří díky. Pomohli nám, a to nejen s odklízením suti, ale také psychicky. Přijela taky maminčina kamarádka s penězi. Poděkoval jsem a slušně je odmítl. Jsou tady na tom lidé daleko hůře,“ dodal autobusák a hasič.

marie60 ( 1. července 2013 07:48 )

..jsou, ale ne zas tak velká jak třeba v USA.Mně stačí větší větřík a jsem taky dolekaná jak zajíc.U tornáda bych se už pokakala. To tady psal i některý diskutující, že zde tornáda nejsou ale nevzpomenu si, který to už byl. Viděla jsem minule v telce "LOVCI TORNÁD". To je hukot jak prase.

Zobrazit celou diskusi