Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepokoje v Českých Budějovicích: Tohle nebyla demonstrace, ale válka!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
1. července 2013
05:02

Hořící barikády z kontejnerů, ranění, výbuchy... Sídliště Máj v Českých Budějovicích se v sobotu v podvečer změnilo ve válečnou zónu. Bitevní vřavě předcházelo hajlování i rasistické urážky na adresu Romů.

Přestože policisté i zástupci radnice viděli zdvižené pravice a slyšeli výkřiky “černý svině“,  nijak nezasáhli. I když v neděli primátor města Juraj Thoma tvrdil, že k tomu neměli zákonnou možnost, opak je zřejmě podle manuálu k zákonu shromažďovacímu pravdou… Pouhé „monitorování situace“ vedlo k pouliční válce.

Romové se bavili

Demonstrace začala na náměstí Přemysla Otakara II. v centru města. Téma: Problémy v soužití s Romy. Odtud se asi 400 lidí vydalo k sídlišti Máj. Tady už na ně čekalo asi 250 Romů, které chránila policie. Naštvaní demonstranti zasypali policejní těžkooděnce kameny a láhvemi. Z kontejnerů postavili barikádu a tu zapálili. Policisté odpovídali rozbuškami,slzným plynem a gumovými projektily. Všemu z bezpečí přihlíželi Rómové a dobře se bavili.

Video  Brutální bitka při protiromské demonstraci v Českých Budějovicích  - Youtube
Video se připravuje ...

Tátové od rodin

Ulice J. Bendy se změnila ve válečnou zónu. Jenže tím si policie naštvala místní lidi. „Měli radikály zastavit dřív. Proč je pustili až sem? Bydlí tady rodiny s malými dětmi. A také nám tady poničí naše auta,“ nadával bývalý profesionální voják. Policisté tak brzy čelili  tisícovce lidí, kdy se tátové od rodin přidali k radikálům a težkooděnce vytlačili z ulice. Nakonec se policistům podařilo demonstranty rozprášit na menší skupiny, které se postupně uklidnily.
Dosavadní účet války v Budějovicích? Deset  raněných, včetně tří policistů, 30 zatčených a další ztráta iluzí.                                                        

Padla facka na pískovišti…

Nepokoje zavinila rvačka dvou dětí na pískovišti na sídlišti Máj.  Jeden chlapec strčil do hošíka (3) a začal ho i mlátit. Matka zasáhla, přidala se druhá máma a popraly se. Do výměny názorů se vložili ještě tři muži a tři ženy.  Incident přilákal zhruba stovku přihlížejících. Matka napadeného chlapce je těhotná a opakovaně na svůj stav upozorňovala, přesto na ní Romové stále útočili.