Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman vyrazí do Chorvatska: Oslavit vstup země do přežraného bumbrlíčka Evropské unie

Prezidenti EU a Česka: Van Rompuy a Miloš Zeman na Pražském hradě
Prezidenti EU a Česka: Van Rompuy a Miloš Zeman na Pražském hradě  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: simao, ČTK - 
28. června 2013
15:40

Před třemi lety označil Miloš Zeman v nadsázce EU za přežraného bumbrlíčka, který zvrací. Bylo to v době problémů s Řeckem. Že k dalším podobným nedojde nyní doufá evropská veřejnost v době, kdy se EU dál rozrůstá. O Chorvatsko, jehož vstup do Unie oslaví v Záhřebu i český prezident Miloš Zeman.

Prezident Zeman se vrátil z Německa, doma však příliš nepobude. Již v neděli se zúčastní oslav vstupu Chorvatska do Evropské unie a setká se se svým protějškem Ivo Josipovičem. Do Česka se pak vrátí Zeman v pondělí, uvedla jeho mluvčí Hana Burianová.

Chorvatsko se přitom právě v pondělí stane 28. státem EU. Oficiálních nedělních oslav se přitom zůčastní tři desítky státníků. Z účasti se omluvila německá kancléřka Angela Merkel. Oficiálně kvůli tomu, že na ceremoniál zkrátka nemá čas.

Pro Chorvatsko je vstup do EU významný kvůli ekonomickým důvodům, ale vzhledem k nedávné historii i pro zajištění bezpečnosti a stability, řekl tento týden ČTK chorvatský velvyslanec v Praze Frane Krnić.

Skandál při vítání Chorvatska v EU: Znak z dob vlády fašistů

Chorvatsko již na svých stránkách přivítal v EU také Evropský parlament. Jenže u přání 'Vítej Chorvatsko' umístil některý z úředníků znak, který země používala v letech 1941 až 1945 za vlády ustašovců, tedy chorvatských fašistů!

Chyba vyvolala velkou vlnu pobouření a Evropský parlament obrázek urychleně změnil. "To nás tak vítáte, že jste si ani nezjistili, jak vypadá nás státní znak," komentovali skandální záměnu chorvatští uživatelé Facebooku. 

Ustašovci za druhé světové války povraždili desítky tisíc lidí, podle některých zdrojů ale až statisíce Židů, Srbů, Romů a antifašistických Chorvatů. Mnozí byli umučeni v nechvalně známém koncentračním táboře Jasenovac.

Do EU míří i Srbsko

V případě Chorvatska však nepůjde o poslední rozšíření. Summit EU totiž dnes rozhodl o začátku jednání o vstupu Srbska. oznámil unijní prezident Herman Van Rompuy. Jednání se Srbskem začnou nejpozději v lednu 2014.

Právě termín jednání začátkem příštího roku je však pro Bělehrad do jisté míry zklamáním, protože se počítalo s koncem letošního roku, kdy budou také zahájena jednání o asociační dohodě s Kosovem. Oba kroky měly původně být provedeny najednou. "Je to historický okamžik pro Balkán a pro celou Evropu," upozornil však dnes Van Rompuy.

itartas ( 28. června 2013 21:30 )

Rusové a Číňani se moc nemají rádi...nevím, vůbec se mi to nelíbí.

reggina ( 28. června 2013 19:32 )

Lidi, pred volbami jste nadavali, ze Zeman poleze do *** Rusku, ted nadavate, ze leze do *** EU. Prosim Vas, udejte prezidentovi smer, abyste zustali spokojeni

lennne ( 28. června 2013 18:24 )

Nestane, jak by Nato vyhlasilo Rusku valku, zvedne se ruda Cina o to nemam obavy .

lennne ( 28. června 2013 18:22 )

Taky se mi to nelibi, tohle paktovani neni nic dobreho, jenze Milda je rad u "velkych" veci v dejinach statu . Protipol musi byt buhuzel komousi, Ti se drzi zpatky.

itartas ( 28. června 2013 18:06 )

...když vidím Van Rompuye, tak jako když vidím Gluma z Pána prstenů. Strašně mně štve a vůbec se mi to nelíbí, že je Zeman tak podělaný z EU.Chorvatsko do EU, tak zase budou blbnout hlavu Chorvatům pro změnu. Američani nás všechny přes Nato pochytali do sítí jako v planetě opic. Je to strašná představa, ale když si představím, že EU celé bude v Natu, tak už bude jenom krok k tomu, aby se zaútočilo na Rusko. To se také jednou stane.

Zobrazit celou diskusi