Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hanča a Tonča v rukou teroristů: Co jim hrozí za Zemanův "žert"?

Ohrozil Miloš Zeman svým vyjádřením bezpečnost Češek Hanky a Tonči, kteří unesli teroristé v Pákistánu?
Ohrozil Miloš Zeman svým vyjádřením bezpečnost Češek Hanky a Tonči, kteří unesli teroristé v Pákistánu?  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, poe - 
28. června 2013
14:13

Drsná reakce Miloše Zemana (68) při oficiální návštěvě Německa šokovala. Prezident se s úsměvem ptal novinářky, zda je od Talibanu a zvolal na ni Allahu Akbar. Je to přitom další Zemanův přešlap. Již dříve přirovnal muslimy k nacistům a hovořil o islámské anticivilizaci. Vyvstává tak otázka, zda prezident svými výroky nezvyšuje bezpečnostní rizika. A zda "nezavařil" uneseným Češkám Hance a Antonii, které drží teroristé.

Když se reportérka televize RTL ptala Zemana na osud unesených českých dívek v Pákistánu, dočkala se zvláštní reakce. Zeman se jí vyptával, zda je agentkou Talibanu či al-Káidy a rozloučil se zvoláním Allahu Akbar (Alláh je veliký).

Šlo patrně o vtip. Jenže Zemanovo zlehčování situace zaráží a ničemu neprospívá. Nejen Němci berou kvůli početné muslimské menšině podobné incidenty vážně. Urážku mohou cítit muslimové po celém světě. A brát navíc Zemanovo vystupování za oficiální české stanovisko.

Ohrozil Zeman Hanku, Tonču i Česko?

Zeman zároveň včera upozornil na to, že Evropa je v jednání s teroristy podle něj "měkká". Jeho výroky však mohou zkomplikovat situaci v případě unesených Češek Hanky a Tonči, které drží ozbrojenci v Pákistánu.

"Politici by měli pečlivě vážit svá vystoupení. To, co v jedné kultuře může být chápáno jako situační vtip, může být v druhé kultuře bráno velmi vážně a zkomplikovat případná jednání," okomentoval v ČT Zemanovo jednání Marián Brzybohatý, expert na terorismus z Policejní akademie. "Česká republika v části islámské veřejnosti je vnímána jako nepřítel. V tomto kontextu můžeme uvažovat o zvýšení rizika," potvrdil. 

"V souvislosti s předchozími Zemanovými prohlášeními o islámu se domnívám, že úplně nevinný žert to nebyl. A rozhodně nebyl vhodný v době, kdy česká diplomacie usiluje o osvobození dvou unesených dívek v Pákistánu. Pro nás, muslimy, je pozdrav Alláhu Akbar velmi vážnou věcí," upozornil předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hasan Alrawi.

O vážnosti a složitosti situace přitom napovídá i případ z Izraele, kdy stráž v Jeruzalémě zastřelila minulý týden muže, volajícího právě Allahu Akbar.

Kauza anticivilizace a další Zemanovy přešlapy

Sám Zeman se však k otázkám kolem islámu a terorismu vyjadřuje poměrně často. A nepříliš obezřetně. Jedním z jeho bonmotů je třeba to, že "ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim."

Proti islámu se ostře vymezil i v roce 2011. "NATO se definuje jako obranná aliance, aniž si položilo otázku, proti komu se chce bránit. Pojmenováním nepřítele to přece začíná. Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog," uvedl tehdy Zeman, který však po nástupu do funkce jako by na svá slova zapomněl a vyzývá nyní k intenzivnějším obchodním vztahům se zeměmi, jako je Indonésie...

Na kontě však má i Zeman další přinejmenším problematické výroky. Třeba že "umírněný muslim je něco jako umírněný nacista."

lamis ( 30. července 2013 12:42 )

V kazdem arabskem state je Allahu akbar,Buh je velky ,nejvice pouzivane slovo ,muze se pouzit misto pozdravu ,lide, se tak normalne, na ulici i doma zdravi ,nevim ,co by jim melo vadit,stale si vymisli nejake zaminky ,k jich odpornym cinum,dzihad islami je teroristicka organizace ,prekl.svati bojovnici ,doufam ze jsou devcata ziva ,a ze Zeman,rekl ten jejich pozdrav,,vubec, na tom nemeni to, jake maji s tema holkama ,plany ,uz, od zacatku unosu

evita5555 ( 3. července 2013 10:29 )

Keby Zeman takto žartoval v Pakistane, bolo by mu čo vytknúť, ale on tak žartoval v čechách a tu je doma on. A nevidím dôvod, prečo týmto ľuďom nadbiehať a podlizovať sa im. Oni zabijú koho sa im zachce, naposledy asi 10 horolezcov.

evita5555 ( 3. července 2013 10:25 )

Povedz jeden dôvod, prečo by tam mal ísť niekto osobne a riskovať takmer so 100% istotou, že tan uviazne spolu s tými hlupaňani.

evita5555 ( 3. července 2013 10:23 )

Nebolo zakázané ísť na taký výlet? A čo zdravý rozum.

evita5555 ( 3. července 2013 10:21 )

Miláčik, tebe hrabe. Vieš čo je džihád? Tak neblábol hovadiny.

Zobrazit celou diskusi