Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohled do nitra Janouškova impéria: Byty za desítky milionů a čipové karty pro vyvolené

Autor: simao - 
27. června 2013
12:22

O Galerii Myšák, centru světa lobbisty Janouška, kolují legendy. V poslední době se však také říká, že jde o nejstřeženější objekt v Praze. Vedle ochranky jej totiž hlídala i protimafiánská jednotka, která zde provedla rozsáhlou razii. Pronikla tak do samotného srdce Janouškovy říše, které připomíná luxusní, ale spletitý labyrint - kamarádských a obchodních vztahů i nejasných finančních toků.

Z téhle honosné budovy v centru Prahy je krásný výhled na Františkánskou zahradu i stověžatou matičku Prahu. A na Václavák coby kamenem dohodil. V přízemí se zde nachází nákupní galerie, ve vyšších patrech se to však jen hemží pracovnami i hnízdečky vlivných.

Kanceláře zde mají třeba "Janouškův vyjednavač" Zoran Kazimirovič, či podnikatel a kmotrův kamarád Luboš Pašek. Tomu prý policie zabavila při nedávné razii 40 milionů korun, tvrdí deník Insider.

Sídla si zde také zřídili někdejší šéf investic na pražském magistrátu, vlivný úředník Jiří Toman, jehož úřadem prošly miliardy na tunel Blanka a další pražské velestavby. A advokát Michal Chrůma, před časem držitel akcií firmy Haguess, zapletené do spletité sítě kauzy Opencard... Nejde o nijak rozlehlé byty, zato adresa je výtečná. A zařízení také.

Labyrint drahých bytů i nejasných vztahů

Nejdražší byt je však údajně v 8. a 9. patře - na 300 metrech čtverečních a za 56 milionů korun, píše server aktuálně.cz. Vlastníkem je společnost Eukaryota, jenže přes spletité vztahy a anonymní akcie není jasné, kdo dal na koupi peníze. Spekulovalo se i o kmotrovi Janouškovi, který má svou luxusní kancelář zřízenou ve 3. patře komplexu. V prostorech, kde se pojí moderní prvky s řadou starožitných "cetek".

Vedle toho však v budově vlastní tři byty, pořízené za 50 milionů korun, i společnost Medea kultur, kterou vede Janouškův obchodní parťák Karel Stejskal. Janoušek firmu spoluzakládal a nákup luxusních bytů byl údajně podmíněn tím, že ostraha objektu spadne pod záštitu firmy ABL někdejšího šéfa Víta Bárty.

Komplex Galerie Myšák, se známou a stejnojmennou cukrárnou v přízemí, je zkrátka labyrintem. Vlastnických vztahů i co se prostoru týče. Běžnému smrtelníkovi se ale do všech jeho zákoutí nepodaří proniknout. Samozřejmostí je zde totiž i vstup na čipové karty, kteří dostávají vyvolení.

Schůzky v Janouškově cukrárně pokračují

"Je to strategické místo, ten dům má plno východů, je členitý, takže můžete odejít nepozorován," tvrdí Insideru jeden z politiků, který sem prý pravidelně docházel. Do Janouškovy "cukrárny" přitom nejednou zavítal patrně i někdejší šéf Prahy, exprimátor Pavel Bém.

Schůzky v Myšáku však neustaly ani poté, co zde proběhla rozsáhlá razie. Janoušek byl během ní v Chorvatsku, ale do Prahy se vrátil a pak prý údajně svolal "krizový štáb".

Do Galerie Myšák přitom pravděpodobně v minulosti zavítala i pravá ruka premiéra Nečase, v současnosti vazebně stíhaná Jana Nagyová. Nečas ji však brání tím, že za kmotry včetně Janouška vysílal Nagyovou on sám. Prý kvůli informacím z pražského zákulisí.

ornel ( 10. července 2013 20:11 )

bohatymrdnikatel , ty budeš okromné hov@ado.mylím,že máš sotva na chleba.Tady řešíš svůj komplex.

japome ( 29. června 2013 21:05 )

už brzy

japome ( 29. června 2013 21:03 )

za chvíli budeš žít v bolševickém státě

japome ( 29. června 2013 21:00 )

nikdo ti jí nebere nech nám naše králíkárny a boj se o své bohatství do hrobu si ho nevezmeš

enriko ( 27. června 2013 19:58 )

A kdo jim tu práci dá?

Zobrazit celou diskusi