Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bezpečnostní expert o videu Hanči a Tonči: Je to práce amatérů

Pokud je video autentické, nejedná se podle bezpečnostního experta Andora Šándora o práci profesionálů.
Pokud je video autentické, nejedná se podle bezpečnostního experta Andora Šándora o práci profesionálů.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: oj - 
26. června 2013
18:21

Video, na kterém po dlouhých sto dnech promluvily Hanča a Tonča unesené v Pákistánu, je podle bezpečnostního experta Andora Šándora práce amatérů. Myslí si však, že dívky nejsou mrtvé. „Pokud je video autentické, 16. dubna žily a není důvod se domnívat, že by tomu mělo být nyní jinak,“ řekl Blesk.cz Šándor.

Podle Šándora je ve videu několik nejasností. „Podezřelý je způsob doručení videa do Česka. Video se objevilo na facebookovém profilu pod jménem Orna Moshe. Nedovedu si představit, že by lidé napojení na muslimy použili izraelské pěvecké duo Orna Mushe ke zveřejnění takového materiálu,“ řekl bezpečnostní expert. Skuteční únosci, pokud by to byli profesionálové, by to prý určitě udělali úplně jinou cestou. Obrátili by se na naší ambasádu v Islamabádu, na ministerstvo zahraničí nebo by přes prostředníka kontaktovali rodinu unesených dívek.

„Dokážu připustit fakt, že je video autentické. V tom případě ho zřejmě někdo stáhl, sestříhal a důležité informace pro další postup zakryl. To, co vidíme, je velmi nepřesvědčivé a hodně amatérské. Úplně chybí citová stránka,“ uvedl Šándor s tím, že podobná videa se vždy snaží vyvolat vlnu solidarity a tím i tlak na vládu země, z které oběti pochází. Obvykle je unesený uprostřed záběru. Má pásku přes oči nebo pytel přes halvu a okolo něj stojí skupina po zuby ozbrojených radikálů.

 

„Požadavek na propuštění Aafii Siddiquové, která je v USA odsouzená k 86 letům vězení, je velmi fádní. Není předpoklad, že by česká vláda dokázala ovlivnit americkou stranu a oni, kdyby byli profesionálové, to musí vědět,“ dodal.

Video  Video se objevilo na internetu, možná je důkazem, že jsou stále naživu!  - INT
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fjhia ( 21. srpna 2013 05:00 )

mely smulu .. udelaly chybu .. nemyslete, ze si to neuvedomuji, nelituji a za navrat by daly vsechno! .. vy zalezte do bačkor k telce, tohle totiz nepochopite ..

fjhia ( 21. srpna 2013 04:58 )

jste slepice .. ony nejsou jako Vy,předčí Vás v IQ i charakteru i odvaze .. už při studiu ve volném čase místo urážek jiných na netu pomáhaly lidem, postiženým, charitám.. mají dobré srdce, bohužel udělaly chybu, to neznamená, že jsou špatné, musí se jim pomoci.. češi však - zejména intelegence blesku na ně hazí špínu a označuje za blbky .. sama nemáodvahu na vůbec nic, nezná nic, max. ten mácháč a blesk, v extremnich pripadech tuctove dovelene s cestovkou, neschopni postarat se o nic .. ty holky jsou daleko vic nez deset prumernych pisatelu dokupy zde .. moralne i inteligencne .. drzim palce

jara255 ( 27. června 2013 14:00 )

Na záběrech jsou cestovní pasy nikoli OP.

587587 ( 27. června 2013 11:49 )

Trochu to překrucuješ. Jen vyslovil názor, že to není "klasické" video s rukojmími. A v tom má pravdu. Většinou ta videa mají jinou, jím popsanou, formu.

poletucha ( 27. června 2013 10:47 )

kazdy sveho stesti strujcem.. tahat z vezeni drogove paseraky?nezodpovedne holky?..jen proto,ze nikdo z nich nepouzil mozek? Ze je to tam krute? No to si muzu precist v tisku,videt v TV a pak se dobrovolne rozhodnu..

Zobrazit celou diskusi