Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koule s obrovským padákem dopadla na Zem: Vrátila se trojice čínských kosmonautů

Autor: psch, ČTK - 
26. června 2013
08:06

Po 15 dnech v kosmu se vrátila trojice čínských kosmonautů. V kulatém návratovém modulu zavěšeném na obrovském padáku dopadli dnes úspěšně na Zem.

Šen-čou 10 vynesla do kosmu 11. června nosná raketa Čchang-čeng (Dlouhý pochod), o dva dny později plavidlo zakotvilo u orbitálního experimentálního modulu Tchien-kung 1 (Nebeský palác). Trojice tchajkonautů, jak Čína své kosmonauty nazývá, v kosmu strávila 15 dní. Jde o zatím nejdelší čínskou pilotovanou vesmírnou misi.

Kosmonauti pod vedením velitele Nie Chaj-šenga na oběžné dráze prováděli různé vědecké experimenty, testovali systémy modulu a také nacvičovali manuální spojení vesmírné lodi s orbitálním zařízením.

"Vesmír je náš sen, vlast naším domovem," prohlásil Nie Chaj-šeng po přistání. Kosmonautka Wang Ja-pching, která se stala druhou čínskou ženou ve vesmíru, prohlásila, že mise byla mimořádně přínosná díky možnosti vést první vyučovací hodinu z kosmu.

Přednášku, při které Wang vysvětlovala fyzikální jevy ve stavu beztíže a popisovala okolní prostředí, v živém přenosu sledovalo 60 milionů studentů po celé Číně.

namoroman ( 5. července 2013 13:46 )

Mají být na co hrdí Jooo to je ta nespolehlivá čínská technika. A to už se chystají na Měsíc!!! Američani by jim měli zatrhnout tipec

Zobrazit celou diskusi