Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident ve výslužbě: Od března vydělal až 4 miliony!

Bývalý prezident Václav Klaus si může pískat, od března vydělal až čtyři miliony
Bývalý prezident Václav Klaus si může pískat, od března vydělal až čtyři miliony  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: psch - 
24. června 2013
21:05

Bývalý prezident Václav Klaus si rozhodně nemůže stěžovat. Ač by se mohlo zdát, že je smutný z ukončené prezidentské kariéry, není tomu tak. Ve skutečnosti se mu teď daří mnohem lépe! Od března si vydělal až čtyři miliony korun!

Exprezident Václav Klaus si totiž vydělává coby řečník. Zastupuje ho prestižní agentura a figuruje vedle velkých jmen z celého světa. A není to žádná levná legrace. Klaus je totiž právě mezi těmi dražšími, jeho odměna může přelézt až 750 tisíc korun za jednu přednášku! Informaci přinesl deník Insider.

Od března, kdy ho 8. den v měsíci vystřídal v prezidentském úřadu Miloš Zeman, si Václav Klaus vydělal až čtyři miliony korun! Přednášel totiž už třeba v USA a Británii, kde byl dokonce dvakrát po sobě, jednou byl i v Rusku. Kdyby si za každou přednášku 750 tisíc, dohromady by to dělalo 3 a tři čtvrtě milionu.

Klaus proniká na přední příčky

Klause zastupuje zahraniční agentura Global Speakers Bureau, která ho prezentuje jako řečníka v oblastech jako je vývoj ve střední a východní Evropě, transformace ekonomik nebo leadership či měnová politika.

A v zahraničí je žádaný, třeba v Rusku se mu podařilo proniknout do první ligy. Jeho jméno figurovalo právě vedle největší a nejdražší celebrity mezi bývalými politiky Tonyho Blaira.

Nechal si platit už jako prezident

Podle Insideru si Klaus nechal za řečnictví platit už v době, kdy byl prezidentem. To je ale ve světě poměrně unikátní, agentury totiž většinou zastupují bývalé politiky, kterým nehrozí střet zájmů.

Klausi, o tyhle je větší zájem

Mezi špičku řečníků patří britský expremiér Tony Blair. Za dvě přednášky pro společnost PLDT prý inkasoval 364 tisíc liber, což je teď asi 10 milionů korun, z čela tak vyřadil politického oblíbence Billa Clintona.

A dražších, tedy žádanějších rozumbradů je víc. Kromě dvou již zmiňovaných jsou na předních příčkách třeba cestovatel z National Geographic Dan Buettner, bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov, mistr šachů Garry Kasparov, bývalý řidič Formule 1 Niki Lauda, dokonce i fotbalista Michael Owen nebo třeba kontroverzní šéfkuchař Gordon Ramsay. A řada dalších významných politiků, funkcionářů a vědců oceněných Nobelovou cenou. Všichni berou přes 30 tisíc eur, tedy přes 750 tisíc korun.

bibijana ( 25. června 2013 22:18 )

 Ne,Havla jsem v úctě neměla,stejně tak většina politických vězňů ho neuznávala.To,že se stal prezidentem,byla největší chyba.Jím to všechno začalo.Tito chartisté byli v podstatě tzv.umělci,naprostí političtí diletanti.Bujaré večírky,pijatiky,kouření,ženské,zkrátka vedli bohémský život.Sám Havel jednou přiznal,že si ze začátku vůbec nevěděl rady.Byla to osoba národem přeceněná,stejně jako Masaryk.Ale vždycky se podivuji nad tím,jak veřejnost na Havla nadává.Všichni mlčte.Vzpomeňte si,jak na Letenské pláni milión občanů skandovalo-Havel na hrad!To stejné se konalo na ostatních,tisících demonstracích po celé republice v listopadu 1989.Byla to vůle občanů a on ji jenom vyslyšel.A co se týká těch kapitalistů,ti největší boháči jsou většinou bez nějakého vyššího vzdělání,akorát měli široké lokty a uměli v tom chodit.Ti největší dříči a vzdělaní lidé jim dělají jen nádeníky.Bydlím ve městě,kde byl rozvinutý průmysl,spousta podniků.Moc dobře vím,kdo je privatizoval,přivedl záměrně ke krachu,propustil zaměstnance a finančně se ohromně obohatil.Byly to prachsprosté krádeže a podvody,státem posvěcené.Převrat v roce 1989 byl podvod.Byla to záminka,aby ohromný národní majetek přešel do soukromého vlastnictví.Já jsem jenom už politikou unavená,jediné,o co je potřeba bojovat je,aby zdravotnictví zůstalo státní,aby byla pouze jedna zdravotní pojišťovna a jedna státní správa důchodového zabezpečení.Taky by měli být zrušení soukromí chovatelé dobytka,dostat chovy pod kontrolu.Jak někteří se zvířaty zacházejí a čím je krmí,no to je hrůza.To není o podnikání,o cti,kvalitě a dobrém jméně -všichni kradou!Celý kapitalismus je o zlodějinách a podvodech.Itartas,končím,už nebudu reagovat,ale na závěr chci říct,že vlastně kapitalismus pod vedením Klause z většiny lidí vlastně udělal miliónáře.Za komunistů získali byty a postavili si domy za pár tisíc.Kapitalismus jim je tak zhodnotil,že vlastně takový byt má větší hodnotu než lidský život.Ahoj.

itartas ( 25. června 2013 20:01 )

bibijano: ale kapitalismus je jako džungle, s tím nelze než nesouhlasit. Naopak s tebou nesouhlasím, když tvrdíš, že jeho zásluhou jsou někteří bohatí, pleteš se, ti co jsou bohatí jsou bohatí jenom díky sobě, že se dokázali prosadit atd. Klaus není všemohoucí, aby dokázal zabránit všem nekalostem v tomto státě prosím tě. A to, že se odebral od jedné akce na druhou je běžná věc, tak jistě uznáš, že nelze některá setkání odmítnout. Ty si myslíš, že Klaus juchal s Číňany na ambasádě? Mimochodem zeptám se tě jinak, máš nebo měla jsi v úctě třeba Havla?

bibijana ( 25. června 2013 17:52 )

Mám sociální cítění.Ani jako dcera pol.vězně nemohu souhlasit s některými kroky a výroky Klause.Jednou řekl-kapitalismus je jako džungle-přežijí jen ti nejsilnější.Také byl otcem privatizace.Jak to dopadlo,to veřejnost ví.A už rozhodně nemohu souhlasit s privatizací zdravotnictví.Ano,spousta osob je jeho zásluhou bohatá a má se dobře,tak proč by se ho nezastávala.Ale o spoustě nekalých věcech věděl a nezabránil jim.A mimochodem-ze slavnostního setkání s politickými vězni se odebral na čínskou ambasádu slavit s komunisty.Takže on to takový pravičák jako poleno zas není,jsou všichni stejní.Já ho nehaním,článek je o jeho osobě a já jen říkám,že nemám proč ho mít v úctě.Takže to je ode mne vše.

itartas ( 25. června 2013 15:17 )

jarypadlo: dobře jsi se charakterizoval, bodejť by jsi něco viděl a slyšel, když jsi hluchý a slepý tedy nechceš vidět a nechceš slyšet. To ostatní komentovat nebudu, to je pod mou úroveň.

itartas ( 25. června 2013 15:13 )

bibijano...to co tady většina vyjadřuje není názor jsou to postoje, kdyby to názory byly, mohly by je dotyční diskutéři prokládat fakty nebo argumenty. Proto jsem je raději poslala včetně tebe pást kozy.K fanatismu jsi blíže ty jako já, protože jenom fanatici mohou stále dokola očerňovat Klausovy zásluhy. Pokud ti můj komentář k tomu tvému demagogickému příspěvku přišel jako výpad, pak běž diskutovat na téma vaření nikoliv na téma nenáviděný Klaus.O slušnosti mi prosím nekaž, mé příspěvky jsou možná na hraně, ale nejsou vulgární. Drahá, tvého osudu mi je líto ovšem, každý máme svůj vlastní kříž na zádech.Co se týče toho co Klaus udělal pro ČR je mnoho, nebudu ti tady psát výčet všech jeho zásluh, když vím, že o to nestojíš, kdyby jsi o to stála, zapátrala bys a něco by jsi o něm přečetla, ale to bys nesměla být líná a stále se litovat a hlavně bys nesměla být tak fanaticky antiklausovsky naladěna. Mimochodem když jsi dcera pol. vězně tím spíše by jsi měla být Klausovou příznivkyní!

Zobrazit celou diskusi