Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž z Ústí vyloučil dvoumetrovou tasemnici: Epidemie pokračuje!

Na Opavsku vypukla epidemie nákaz tasemnicí. Ojedinělé případy se však objevily i jinde
Na Opavsku vypukla epidemie nákaz tasemnicí. Ojedinělé případy se však objevily i jinde  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
22. června 2013
19:40

Nakažení tasemnicí se šíří dál po Česku. Po zaregistrování několika případů na Opavsku zaznamenali doktoři i nakaženého v Ústí nad Labem, kde muž vyloučil dvoumetrovou tasemnici! Potvrzených případů nákazy je již přes 23.

Hygienici zaznamenali minulý týden v Moravskoslezském kraji další potvrzené případ nákazy tasemnicí především na Opavsku. Šlo o lidi ve věku 20 - 66 let a všichni jedli v době Vánoc tatarský biftek ze syrového masa nebo ojediněle krvavý hovězí steak.

Státní veterinární správa (SVS) proto v souvislosti s nákazou prověřila 20 chovů skotu v řadě krajů a u pěti z nich zjistila vyšší riziko a u dalších pěti střední riziko cysticerkózy, tedy výskytu boubelů tasemnice v mase zvířat.

"Od Velikonoc už evidujeme 23 pacientů s tasemnicí z šesti lokalit Opavska. Zatím posledním je muž z rodiny, v níž postupně onemocněli čtyři členové," řekla serveru idnes.cz šéfka protiepidemického odboru hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková.

Jenže další případy s opavskou epidemií nesouvisí. Což je i případ muže z Ústí. "Zajímavé ale je, že pacient z Čech jedl tatarák už v září, ale až teď vyloučil dvoumetrovou tasemnici," dodala Martinková.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že syrové hovězí maso nelze jíst bez rizika: "Pokud se někdo nechce vzdát oblíbeného tatarského bifteku, nechť používá maso škrábané (aby se případně se vyskytující boubel narušil) anebo které několik dnů promrzalo v mrazničce." 

hofihofi ( 23. června 2013 05:18 )

Tady jde o nakazu a pitomci se hadaji o pravopis,dobry

hofihofi ( 23. června 2013 05:16 )

Ale pochopil jsi to, ne?

hofihofi ( 23. června 2013 05:14 )

Kdysi davno jsem delal ( montaz pojizdneho rtg) také na Prazskych jatkách, a tam mi halda veterinaru rekla, syrove maso muze jist jen silenec, rika si o parazity a nádory.

hofihofi ( 23. června 2013 05:10 )

K tomu zkratik vazne, zde vidíš jak jsou cikani oprskli a drzi, protože uz nemaji před nicim respekt a naprosto drze v serveru ***romrea.cz a v Duchcove klidne udelaji z toho napadeni utok na ne, obratili to, ten co to svolaval, cikan, byl otec jedne z ucastnic, místo aby byl zticha a omluvil se fokonce to obratil, ze si za to ten par muze sam a chudaqci jsou sami cikani, to je paradox co? Sami provokuji proti sobe nenavist a doplateji na to.

cinderella1 ( 22. června 2013 21:29 )

Pleskaci jsou IDIO*TOVE!

Zobrazit celou diskusi