Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Český šílenec z tchajwanského voru: Žádný bojovník s terorismem, ale dlužník na útěku!

Autor: Ivana Žáková - 
22. června 2013
05:53

Příběh šíleného českého mořeplavce Martina Psoty (38) obletěl před měsícem svět. Z chatrného voru, na kterém chtěl utéct z Tchajwanu do Japonska, ho zachránila pobřežní hlídka. Jak Blesk zjistil, chtěl zmizet před dluhy a podvody, které napáchal v Česku. Milionové dluhy tu nechal na triku své expartnerce Lídě M. (38).

Jejich dům jde kvůli Psotovým dluhům do exekuce. Lída M. může přijít o něj i o statisíce korun, které už zaplatila za hypotéku. „Bez jeho podpisu nebo plné moci nemohu dům prodat ani nic podniknout, aby jej exekutoři nesebrali. Udělal to naschvál, vyhrožoval mi tím,“ řekla Blesku Lída M. Je přesvědčena, že se jí Psota mstí za to, že se s ním rozešla. Byla také poslední, kdo ho viděl v Česku. Odjel ze společného domu autem, které jí dal k narozeninám. Útěk už tehdy zřejmě dopředu plánoval.

Zmizení plánoval

„Všude rozhlašoval, že vyhrál několik milionů korun a dokonce jsem u něj dost peněz i viděla. Dnes si myslím, že to mohly být peníze právě od jeho věřitelů,“ přemítá žena.

Chce azyl

Psota po zadržení na Tchajwanu požádal o azyl s tím, že zabíjel teroristy a ti po něm teď jdou. To je podle Lídy nesmysl. „Rád je středem pozornosti. Je pořád jako malé dítě a naivně věří i tomu, že vše získá rychle a zadarmo. Odtud taky plynou jeho věčné dluhy. Stejně tak věřil, že na tom voru do Japonska prostě dopluje,“ popisuje Lída M.

„Teď se jen modlím, aby mu nedali azyl a vrátil se zpátky do Česka. Moc by mi pomohlo, kdyby na něj policie vydala zatykač,“ dodala.

Poslední sms před útěkem

O plánu nevrátit dluhy a zmizet za kopečky svědčí sms, které Lídě M. poslal před svým odjezdem loni v květnu.

„Jo, to budou alimenty. Je čas vyřídit pas a zmizet. Všechno stojí za hovno, a když už, ať to stojí za to.“

„Rozhodl jsem se, že skončím v práci a pojedu na dovolenou. Už se nevrátím. Zastavím tady živnost. A nepočítej s tím, že se s tebou budu dělit o majetek!“

„Takže jsem měl 15 tisíc výplatu, tak to je v hajzlu. Mám větší náklady než příjem.“

„Už jsem v práci naznačil odchod, jsem na tom psychicky špatně, že bych si klidně hodil lano. Je mi všechno jedno.“

Vrátí se do Česka?

„Pan Psota je nadále zadržován tchajwanskými úřady. O jeho vyhoštění by měly rozhodnout do cca dvou měsíců,“ řekl Blesku Juraj Koudelka, vedoucí České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abvydavatelstvi ( 22. června 2013 09:31 )

Proč by Nohavica měl skládat píseň o nějakém nevydarenem zmetkovi který podvadel najivni lidi a připravil rodinu o majetek ...... To že magor vyrobil vor který se mu rozpadl je chory nápad zoufaleho člověka.... který se boji budoucnosti.... proto by se měl každý chovat tak aby žil v klidu a ne ve strachu co přinese budoucnost... a určitě se nikdo na toho darebaka nesklada..... nikdo nebude podporovat podvodnika a zloděje který má opožděny vývoj a patří spíš na psychiatrii....

miki591 ( 22. června 2013 08:35 )

Nebude dlouho trvat a Jarek Nohavica o něm složí písničku.Mám dojem že už se snad připravuje scénář k celovečernímu filmu.A ted se podržte.Režije se má ůdajně ujmout sám Velký režisér pan Zdeněk Troška.Kvalita zaručena.Martine,kam se hrabe nějakej Kolumbus,Amerigo Vespucci nebo Ferdinand Magellan.Největší mořeplavec seš pro mě Ty.Doufám že budeš mít hodně následovníků a bude Ti umožněno podniknou bezpočet dalších dobrodružných výprav.Jo skoro bych zapoměl.Prej už se někde lidi skládají na Tvou kauci.Ale to jen s doslechu

Zobrazit celou diskusi