Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman platí 60 tisíc na státní dluh: Pro manželku chce ale hodně laciný řetízek

Prezident Zeman chce mořit státní dluh, na první dámě Ivaně však bude šetřit?
Prezident Zeman chce mořit státní dluh, na první dámě Ivaně však bude šetřit?  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
19. června 2013
16:27

"Chtěl bych vás informovat, že první splátku jsem již odeslal. A kromě toho jsem podepsal trvalý platební příkaz do března 2018," řekl dnes prezident Zeman novinářům při oznamování založení fondu na splácení obrovitého státního dluhu, kam bude odcházet 60 tisíc měsíčně ze Zemanova platu.

"Nedělám si samozřejmě iluze, že tato kapka do moře povede k drastické redukci státního dluhu, nicméně doufám, že se ke mně přidají i lidé s vysokými příjmy," uvedl dnes prezident Zeman, který dnes představil svůj Nadační fond na splácení státního dluhu. Každý měsíc tam pošle 60 tisíc korun. Je však otázkou, zda se mu skutečně podaří motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli také.

Ušetří na první dámě?

Zeman jako prezident pobírá 186 300 Kč hrubého a dalších 173 300 Kč měsíčně jako "víceúčelovou paušální náhradu". 60 tisíc ho tedy "nevytrhne". Přesto nedávno vtipkoval, že bude muset někde ušetřit.

"Já slavím příští rok 20 let manželství. Žena mi to pořád nenápadně připomíná. No a já říkám: největší dárek, který jsi ode mě dostala, jsem já sám. No ale mám dojem, že moje žena něco chce, tak se budu muset vypravit do nějakého klenotnictví, koupit nějaký hodně laciný řetízek," řekl Zeman podle tn.cz.

Zeman proti zvýšení platů ústavních činitelů

Již na vážno pak dnes prezident oznámil, že chce vytvořit tlak, aby se přestalo plýtvat ze státního rozpočtu. Za plýtvání považuje třeba navýšení dotací na obnovitelné zdroje o 2 miliardy nebo zvažované zvýšení platů ústavních činitelů o 27%.

Ministři, zákonodárci a ústavní soudci mají zmrazeny platy do konce roku 2014. Pak se jim mají podle současné úpravy "rozmrazit", tedy fakticky skokově zvýšit. "Pokládám tyto i některé další návrhy za naprosto nepřijatelné a budu apelovat na Poslaneckou sněmovnu, aby je při projednávání zákona o státním rozpočtu zamítla," uvedl Zeman.

Sobotka: Sympatické gesto. Ale nic neřešící

"Tento fond vnímáme jako sympatickou pozitivní iniciativu, ale bohužel nemůže znamenat řešení problémů zadluženosti ČR," poznamenal k Zemanově nadaci předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Nevyloučil, že by do prezidentského fondu mohl začít přispívat. Státní dluh Česka se přitom v prvním čtvrtletí zvýšil o 48 miliard korun na 1,716 bilionu korun.

jenda0033 ( 20. června 2013 22:01 )

Jdi už s tím do ***e, Tvoje plácání s tímto článkem nemá nic společného.

jenda0033 ( 20. června 2013 22:00 )

Teď ještě ostatní politici, co to vše rozkradli. Ať se přidá Dyba, Kočárník, Dlouhý a všichni politici od r. 89. Pak ještě tuneláři a jsme nejbohatší země v Evropě.

itartas ( 20. června 2013 01:03 )

pepazdp ( 20. června 2013 00:46 )

Péro si mastíš leda ty a i to ostatní je zjevně "podle sebe soudím tebe".

pepazdp ( 20. června 2013 00:44 )

Na to, aby sis připustil, že nic nevíš, seš moc hloupej

Zobrazit celou diskusi