Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dopadená nacistická bestie Csatáry: Sdělili mu obvinění z poprav a mučení

Nacistický zločinec László Csatáry za 2. světové války a dnes
Nacistický zločinec László Csatáry za 2. světové války a dnes  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
18. června 2013
13:24

László Csatáry (98), dopadený nacistický zločinec, bude v Maďarsku souzen z válečných zločinů. A již padla i obžaloba, což oznámila mluvčí budapešťské prokuratury Bettina Bagolyová.

Z válečných zločinů spáchaných za druhé světové byla v Maďarsku obviněna nacistická bestie László Csatáry. "Je obžalován z nezákonných poprav a mučení lidí, čímž se dopustil válečných zločinů částečně jako pachatel a částečně jako spolupachatel," uvedla mluvčí prokuratury Bagolyová.

"Internované Židy pravidelně bil holýma rukama, bez jakéhokoli důvodu je bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených osob," dodala.

O vydání Csatáryho přitom žádalo i Slovensko, kde nyní 98letý muž za války působil. Jenže vzhledem k pokročilému věku nacisty je jasné, že se jeho vydání slovenská strana již nedočká. Csatáry byl přitom v někdejším Československu již odsouzen k trestu smrti, který slovenský soud nedávno změnil na doživotní vězení.

Proces v Maďarsku by přitom měl začít do tří měsíců. Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 tisíců Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944.

Na konci války však Csatáry uprchl z Maďarska a usadil se v Kanadě, která mu udělila občanství. V říjnu 1997 tuto zemi opustil, aby se vyhnul hrozícímu vyhoštění. Loni byl odhalen v Budapešti a nyní je v domácí vazbě.

kenny09 ( 18. června 2013 15:03 )

Blesk.cz, když už chcete o něčem psát články s historickým tématem a dávat k tomu fotky, tak byste k tomu měli pustit někoho, kdo se alespoň minimálně vyzná v historii a nedal by tam jednu z nejslavnějších postav nacistické historie, Ernesta Röhma. Ostuda.

rezacek ( 18. června 2013 15:00 )

To byl jeho nevlastní strejček, v mládí se spustil s jeho matkou.

rezacek ( 18. června 2013 14:59 )

Trestat v 98 letech _ to je výsměch především justici. Dědek z toho bude mít akorát povyražení lepší, než jet na prodejní zájezd. A pár advokátů si namastí kapsu. A kdoví, jak to bylo. Já už nevěřím ničemu, ani že byl nějakej holocaust.

max12ss ( 18. června 2013 14:58 )

To si děláte srandu??? na té staré fotce je šéf SA - Ernst Röhm....

itartas ( 18. června 2013 13:42 )

V 98 letech ho chtějí soudit? Co dělali 60 let? Výsměch obětem, jako obvykle!!! Vidím, že je to všude stejné.

Zobrazit celou diskusi