Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál v rakouském dětském domově: Vychovatelé a jejich známí po 30 let znásilňovali děti!

Policie odkrývá děsivé praktiky, které se odehrávaly v dětském domově v Rakousku.
Policie odkrývá děsivé praktiky, které se odehrávaly v dětském domově v Rakousku.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, lm - 
15. června 2013
19:04

Znásilňování a bití dětí bylo na denním pořádku v dětském domové Wilhelminenberg ve Vídni. Vychovatelé a jejich známí děti zneužívali po bezmála 30 let až do roku 1977. Další tři dekády trvalo než se na skandál přišlo.

Na pochybný dětský domov si posvítila vyšetřovací komice soudkyně Barbary Heligové na základě výpovědi dvou dívek z roku 2011. Ty uvedly, že je a další dívky v domově pravidelně znásilňovaly skupinky mužů. Mladší bylo v době, kdy to začalo teprve šest let. Výsledkem pátrání je spis o tři sta stranách, který odhalil neskutečná zvěrstva, která se v ústavu odehrávala.

Zvrhlé orgie začaly během roku 1948 a skončily až s uzavřením ústavu v roce 1977. Pečovatelé děti vodili do upravené místnosti připomínající klub, kde tekl alkohol proudem a vyhrávala hudba. Zde čekali muži a přivedené dívky zneužívali. Chlapci byli často biti.

"Měli jsme být vděční, že jsme dostali najíst a neskončili jako Židé v plynu, když nemáme žádnou hodnotu a jsme jenom samé poběhlice a děti alkoholiků," řekla jedna z obětí ve výpovědi.

Jednotliví pachatelé jsou vyšetřovatelům neznámí, protože většina dokumentů byla po uzavření domova zničena. Navíc mnoho zaměstnanců už umřelo. O pochybných poměrech v ústavu ale prý dokonce vědělo vedení města i politici a to dokonce od 60. let. Navzdory stížnostem se ale nic nedělo.

Komise proto vyzvala Vídeň, aby oběti odškodnila. Dosud se přihlásilo 1713 osob, kterým se vyplatilo 21,1 milionů eur (543 milionů korun) z připravených 31,5 milionů eur (810 milionů korun).

ivoadler ( 16. června 2013 10:11 )

To se divím, to se divím! Oni jsou ty Rakušáci takový pobožný. Asi mají toho náboženství málo! Přidat!

howareyoudoing ( 15. června 2013 19:10 )

Odporna prasata!

Zobrazit celou diskusi