Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chovatelé ládují do slepic nebezpečná éčka: Aby byly žloutky žlutější!

Chovatelé dopují slepice éčky, aby dosáhli žlutších žloutků
Chovatelé dopují slepice éčky, aby dosáhli žlutších žloutků  (Autor: profimedia.cz)
Autor: psch, ČTK - 
11. června 2013
14:37

Honění se za lepším výsledkem často přináší pouze neplechu. Ať už je to ředěný alkohol metylem, či dopované slepice nebezpečnými éčky. Právě na uměle přibarvované žloutky přišla nyní kontrola!

Časopis dTest se rozhodl otestovat česká vajíčka. Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem.

"Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem," uvedl redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla podle něj naopak biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxenthin zakázáno používat.

Barvivo je povolené, ale nesmí ho být moc

Kanthaxenthin je přirozeně obsažen v některých mořských řasách a houbách, vyrábí se však i synteticky. Ve vejcích se bez přidání člověkem nevyskytuje. Evropská unie povoluje jeho přidávání do krmiva některých zvířat včetně drůbeže, množství však nesmí překročit stanovený limit.

Nebezpečí naštěstí nehrozí

"Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," řekl Beneš.

japos22 ( 11. června 2013 20:27 )

Není. A co mám jíst? Přibarvený je všechno.

cinderella1 ( 11. června 2013 17:01 )

nepamatuji si, ze by byla vajicka z obchodu v minulosti s jinym, nez svetle zlutym zloutkem, (jen od domacich slepic byvala vejce krasne vybarvena) ...protoze se tato barviva proste driv nepouzivala, takze je nemohl nikdo do sebe ani ladovat

cinderella1 ( 11. června 2013 16:54 )

cinderella1 ( 11. června 2013 16:53 )

No vidim, ze tobe to jasne nikdy nebude, ale nevadi ...a nebo si to proste jen nechces priznat, ze je ti to zrovna tak jasne jako nam???

cinderella1 ( 11. června 2013 16:50 )

Nejspis o tom, aby to kazdy konzument vedel a daval si pozor na to, kolik sni denne nejen vajec ale i jinych dalsich pribarvenych potravin. vyrobku, nebo tablet "karoten" atd ...ted uz je ti to jasnejsi???

Zobrazit celou diskusi