Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Povodně 2013: Škody na státním majetku přesáhly 2 miliardy

Povodně napáchaly obrovské škody
Povodně napáchaly obrovské škody  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: ljš - 
10. června 2013
11:09

Českem se prohnaly ničivé povodně a zanechaly za sebou obrovskou spoušť. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) jsou škody na státním vodohospodářském majetku 2,2 miliardy korun!

"Záplavy způsobily na státním vodohospodářském majetku škody odhadem 2,2 miliardy korun," řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle něhož jsou zasaženy také desítky čistíren odpadních vod a stovky studní, přibližně 80 veřejných vodovodů je poškozeno. Na 34.000 obyvatel je tak zásobováno vodou, která není pitná.

Při povodních v roce 2002 byly škody na vodohospodářském majetku v povodí Vltavy, Labe a Ohře 4,5 miliardy korun, tedy téměř dvojnásobné.

Škody na Povodí Vltavy dosahují nyní podle Bendla rámcově 900 milionů korun, na Povodí Labe jednu miliardu a na Ohři 300 milionů. Největší poškození způsobily povodně na dolních tocích Vltavy a Labe, jde o 700 a 440 milionů korun. Na Berounce jdou škody ke 100 milionům, na Labi u Hradce Králové k 280 a u Jablonce ke 110 milionům.

Zemědělství

Na státním majetku Lesů ČR jsou škody přibližně 26 milionů korun, u vodovodů a kanalizací hovoří první odhady o částce 100 milionů korun. Vedle osmi desítek poškozených vodovodů jich podle Bendla je nebo byla téměř stovka ohrožena.

Povodeň zasáhla také kolem 50.553 hektarů zemědělské půdy, z níž 32.400 hektarů tvoří orná půda a přes 18.000 hektarů travní porosty. Předpokládaná ztráta za rostlinnou výrobu je 1,1 miliardy korun.

Ztráty na zvířatech odhaduje ministerstvo zemědělství na 400.000 kilogramů ryb a 1500 kusů drůbeže, zejména ve středních a jižních Čechách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

keep.smiling ( 10. června 2013 12:37 )

a nikdo tady...každej je u drbů a nikdo už s povodněmi nechce mít nic společného...no, máte "recht" ))

keep.smiling ( 10. června 2013 12:36 )

V neděli na ČT 24 Nečas tvrdil, že opatření proti povodním vyšly v přepočtu téměř na 15 miliard korun!!!! t.j. 15.000 milionů...KRUCI - a KDE, U KOHO TO JE? Proč se nedozvíme, kde se to prostavělo, kde bylo něco vytvořeno, aby povodně nevznikaly a podobně? A které firmy se tím zabývaly? Kolik a za co proinvestovaly? NIKDE JSEM SE TO NEDOZVĚDĚLA, AČKOLI JSEM HLEDALA I V HOSPODÁŘSKÝCH NOVINÁCH... zase podvody, zase krádeže peněz, zase proinvestováno několikanásobně víc, tak, jako např. u dálnic...nebo žeby Nečas opět kecal?

keep.smiling ( 10. června 2013 12:04 )

..krusta - pardon

keep.smiling ( 10. června 2013 12:03 )

tři podstatné věci, proč jsou povodně... 1) vykácení smíšených lesů, výsadba převážně jehličnanů, kvůli rychlejší těžbě dříví a tím i zisku. V těchto lesích není tak do hloubky propustná půda, jako v lesích smíšených... 2) zemědělská půda, louky. už dříve jsem psala o nesmyslném pěstování kukuřice - půda pak je jen taková nepropustná kruska...a kde jsou traviny, louky, kde se pásl dobytek? I tady byývala hodně propustná půda, která pojmula velké množství dešťové vody.. 3) dálnice a silnice první třídy. Tolik zastavěné betonové plochy...žádný vsak vody, jako to bývalo na silnicích, kde byly žulové kostky... ale to se jen opakuju. I dříve bývaly vytrvalé deště, ale - klidně se do mě pusťte - plánovalo se! Plánovalo se, co se bude pěstovat, chovat, nejen abchom byli soběstační, ale taky kvůli zemědělské půdě, kvůli tomu, jaká je tady v naši zemi půda a jak ji dobře využít, aby nevznikly ani erose atd. atd.

Zobrazit celou diskusi