Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dopady globálního oteplování: Proč jsme častěji pod vodou? Může za to tání ledovců v Arktidě!

Autor: bk - 
8. června 2013
05:00

Kdy zase příště přijde velká voda? Možná už za měsíc, varují meteorologové. A nebo přijde nebývalé sucho! Jak je to možné? Může zato tání ledovců na Arktidě, které dělá počasí lenivější. Občas se totiž »zasekne« na určitém stavu a místě!

Záplavy nás budou sužovat stále častěji. A stejně tak i období sucha! To říkají nejnovější klimatické studie. Počasí totiž zlenivělo, protože na severním pólu, v Arktidě, se otepluje rychleji než jinde na světě. Tím, že se snižuje teplotní rozdíl mezi Arktidou a zbytkem severní polokoule. Také se zeslabuje vítr, protože ten právě nabírá na síle v důsledku rozdílných teplot.

Extrémní počasí

„Slabší proudění pak znamená, že určitý typ počasí se neposouvá stále k východu, jak bylo dříve zvykem, ale místo toho setrvává neobvykle dlouhou dobu na jednom místě,“ vysvětluje meteorolog Martin Štros z Meteocentra. Právě nedostatek klasického západo-východního proudění a stále častější severo-jižní proudění přináší větší extrémy počasí. Proto před šesti dny tak vytrvale pršelo, a proto jsme se v březnu a začátkem dubna nemohli jen tak rozloučit s nekonečně dlouhou zimou…

Vydatné deště se vrátí

Čechy se ještě nevzpamatovaly z povodní a už má zase vydatně pršet, místy až 40 litrů na metr čtvereční.

  • Dnes: Oblačno, přechodně polojasno, přeháňky místy bouřky. Den 20 až 24 °C.
  • Zítra: Zpočátku polojasno, postupně přeháňky, místy bouřky s vydatnými srážkami. Noc 13 až 9 °C, den 21 až 25 °C.
  • Pondělí: Oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky, místy bouřky s vydatnými srážkami. Noc 14 až 10 °C, den 17 až 21 °C.

Přijde další potopa

Podle klimatologa Václava Cílka (57) nás opravdu velká povodeň v nejbližších letech ještě čeká. A bude ještě horší než ta v roce 2002. Nyní je před námi 20 let povodňového neklidu.

Česko se topilo, ve Finsku mají tropy

Zatímco se Česko topilo ve vodě, seveřané se potýkali s nebývalými suchy. Ve Finsku, v oblasti polárního kruhu, měli koncem minulého týdne 30 °C! „Tam pro změnu proudil teplý vzduch od jihu,“ uvádí meteorolog Štros. Ve střední Evropě se usadila tlaková níže, která přinesla vytrvalé deště.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 9. června 2013 12:26 )

itartas ( 9. června 2013 12:25 )

itartas ( 9. června 2013 12:25 )

kuna ( 8. června 2013 19:31 )

Když si někdo zanese byt odpadkama tak se ten byt stane nedychatelným a zdrojem ruzných nemoci které ač léčené budou přesto opakovatelné a v kratším časovém odstupu .Nestači nemoc jen léčít ale v prvé řadě odstranit příciny těch nemocí a to samé se dějě ve vesmíru.Jinak je potom naivní čekat z obavou a ptát se kdy zase onemocní.

tipr ( 8. června 2013 19:18 )

Vesmír je zahlcen nikoli smetím ale hrubým odpadem .

Zobrazit celou diskusi