Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman odsoudil Schwarzenberga: Výroky o diktatuře označil za neuvážené

Miloš Zeman a Karel Schwaruenberg jsou od prezidentské volby často ve při
Miloš Zeman a Karel Schwaruenberg jsou od prezidentské volby často ve při  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
6. června 2013
17:15

Za "solidní rodinnou diktaturu" označil ministr zahraničí Schwarzenberg vládu v Ázerbájdžánu, kde však mají české podniky řadu rozjednaných obchodů. Způsobil tím diplomatickou roztržku, do které se již vložil i prezident Zeman.

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg svádí od prezidentské volby urputný souboj. Naposledy se střetli v otázce jmenování velvyslanců. Schwarzenbergovo diplomatické faux pas pak je novou vodou na Zemanův mlýn.

Kníže se nechal v březnu slyšet, že vláda prezidenta Alijeva je rodinnou diktaturou. Prezident Zeman pak dnes veřejně odsoudil výroky ministra zahraničí, kvůli kterým hrozí, že české firmy přijdou o kontrakty v zemi, ze které do Česka proudí nejen peníze, ale i ropa.

"Prezident odsoudil některé neuvážené výroky, které brání českým firmám v uzavírání dalších kontraktů a vedou k pozastavení či odložení kontraktů dosavadních," potvrdila dnes ČTK Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Schwarzenberg na kobereček?

Podle kancléře Mynáře navíc možná zamíří kníže na Hrad na "kobereček" a patrně kvůli omluvě. "Myslím, že se nabízí, že by pan prezident pozval v této záležitosti možná pana Schwarzenberga," uvedl dnes Mynář.

Ázerbájdžánskou opozicí kritizovaný prezident Ilham Alijev, který si v Praze naposledy loni potřásl při státní návštěvě rukou s prezidentem Klausem, převzal prezidentskou funkci v roce 2003 po svém otci Gejdarovi a pokračuje v linii autoritativní hlavy státu.

Jeho země je mezinárodními organizacemi a aktivisty kritizována za nedostatek demokracie a omezování lidských práv. Zároveň však Ázerbájdžán platí za uznávaného obchodního partnera, který čerpá právě ze svého ropného bohatství.

Duben 2012: Václav Klaus s manželkou Livii po boku přivítal v Praze ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho pohlednou manželku Mechriban Duben 2012: Václav Klaus s manželkou Livii po boku přivítal v Praze ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho pohlednou manželku Mechriban | ČTK

krupan10 ( 7. června 2013 11:29 )

no, v něčem s Vámi souhlasím, v něčem ne. Klaus mě dost zklamal, že možná měl možnost potopit tenhle "slepenec" lumpů, kteří mají tu drzost si říkat vláda a neudělal to. Jeho euroskeptický postoj mě byl sympatický. Zeman nemá pravomoce v této bandě něco pořádného prosadit. Také bych ho nevolil, nebylo ale z čeho vybírat.

reggina ( 7. června 2013 10:13 )

Schwarzenberg je nebezpecny skudce. Jeho mentalni schopnosti jsou na urovni jeho vzdelani. Taky je mozne, ze to dela cilene, aby CR byla cim dal vic zavisla na Nemecku, potom fakt bude moct jim prodat vsechno

itartas ( 7. června 2013 08:40 )

Zemana jsem nevolila, než Schwarzenberga raději jeho to klidně přiznám. Po několika měsících už je vidět diametrální rozdíl mezi Klausem a jím. Zemana uspokojují pouze výkřiky do tmy, ty ty a nic se neděje! Čekala jsem větší razantnost, větší odhodlání a hlavně vůbec nevím kam hodlá směřovat. Přijde mi, že ho uspokojuje pouze ten fakt, že na vše dokáže jako encyklopedie mluvit a odpovídat. To jak vyvěsil vlajku EU se mi vůbec nelíbilo, jak leze do zadku Barrosovi už vůbec ne a už vůbec se mi nelíbilo, že dotáhl do konce Lisabonskou smlouvu a nelíbí se mi ani jeho kancléř. Naše skomírající republika potřebovala jiného prezidenta, takového jakým byl Klaus ovšem s lokty Nigela Farageho, jenomže takové osobnosti v naší politice nejsou, bohužel.

krupan10 ( 7. června 2013 07:42 )

ty drž tlamu, demente

japos22 ( 6. června 2013 22:22 )

Ten člověk žije v úplně jiném světě, je nesmysl, že je ministrem zahraničí naší republiky. Ať si dělá politiku tam, kde je napsáno Schwarzenbergovo.

Zobrazit celou diskusi