Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec spekulacím: Víme přesně, co dostanou paterčata a jejich máma

Autor: oj - 
6. června 2013
14:11

Pomoc pro rodinu matky paterčat Alexandru (23) rozdělila Česko na dva tábory. V jednom vládne závist a rasismus, v druhém láska a pochopení. Starat se o pět dětí narozených najednou není rozhodně žádný med. Pomoci se proto snaží stát i obyčejní lidé.

Narození prvních paterčat v Česku vyvolalo vlnu solidarity. Především matky, které si dokáží představit starosti, které teď Alexandra má, posílají dětské oblečení, hračky nebo pleny.

Pomáhat se snaží i soukromníci. Od kolínské firmy s dětským zbožím specializující se na dvojčata i vícerčata dostala maminka, které se v jediném okamžiku rozrostla rodina o pět členů, kočárky. „Narození paterčat je něco tak výjimečného, že jsme se rozhodli rodině kočárky v hodnotě 80 tisíc darovat. Ten pro tři děti necháme u holandského výrobce dokonce speciálně vyrobit, “ řekla Blesku majitelka firmy Daniela Caltová.

Pomoci se rodina dočká i od státu. „Paní Kiňová získá od státu jednu placenou pečovatelku dle zákona o sociálních službách do věku 4 let jejích dětí. Druhou pečovatelku bude snad hradit obec Milovice,“ uvedla paní Klára Vítková Rulíková z Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat, která je s Alexandrou v úzkém kontaktu a se záležitostmi spojenými se sociální pomocí jí pomáhá. „Na jednu chůvu má ze zákona nárok a druhou pomocnici k dětem zajistí obec,“ potvrdil Blesku i starosta Milovic, který rodině zajistil i větší nájemní byt 3+1, v kterém rodina bude platit řádný nájem.

Dále maminka od státu dostane jednorázovou pomoc ve výši 51 tisíc korun na pořízení základního vybavení do nového bytu a částku 220 tisíc korun, která jí bude vyplacena podle její volby během dvou až čtyř let.