Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk otevřel diskuzi u paterčat. A Česko se rozdělilo: Jedni přejí zdraví, druzí závidí

Autor: simao, ČTK - 
5. června 2013
20:31

Supermáma Alexandra (23) rozdělila Česko. Novopečené mamince paterčat sice přeje řada lidí zdraví, objevily se však i záštiplné komentáře. Až z nich někdy mrazí. Anonymita internetu navíc "odvahu" u některých jedinců jen podporuje. Stačilo však otevřít diskuzi na Facebooku a ukázalo se, že lidskost nad nenávistí dokáže vyhrát.

Opět se to potvrdilo. Pod anonymními uživatelskými jmény jsou lidé v diskuzích agresivnější, často nepřejícnější. Při diskusích na Facebooku se přece jen více hlídají a jsou otevřenější a mnohdy i konstruktivnější.

Je to případ i diskuze kolem početné rodiny supermámy Alexandry Kiňové (23), která v neděli přivedla na svět historicky první paterčata v Česku. Dočkala se gratulací, ale i urážek, což jí samotnou zaskočilo.

Dikuse přes Facebook: Nadávek ubylo

Způsob vyjadřování na anonymním internetu nemá u některých jedinců se slušností příliš společného. A objevily se i rasistické útoky, lidem vadil romský původ české supermámy.

Otevření diskuse na Facebooku se však ukázalo jako krok správným směrem. Především nadávek ubylo. Zároveň se však opět dostalo na povrch palčivé téma rasismu a postavení romské menšiny v Česku.

Některými lidmi však cloumá patrně i závist. Šťastná maminka se totiž dočkala podpory a také materiální pomoci pro sebe i svá robátka - od státu v podobě mimořádných dávek, od obce, která sehnala nový a větší byt, ale také od běžných občanů, kteří začali posílat příspěvky i hračky a oblečení pro miminka.

Že je českou rekordmankou a že postarat se o pět dětí nebude žádný med, mnozí pozapomněli. Naštěstí se však najdou i tací, kteří přejí rodině hlavně zdraví. A to je, jak známo, nejdůležitější pro všechny.

Lékaři: Paterčatům se daří dobře!

Pět uzlíčků štěstí. Čtyři chlapci, Deniel, Michael, Martin a Alex, vážili při narození 1214, 1318, 1340 a 1050 gramů. Jejich sestra Tereza měla porodní váhu 1250 gramů. Teď však nabírají postupně na váze. A to i díky vyšším dávkám mateřského mléka.

"Děti nadále zůstávají ve výborném klinickém stavu. Díky dobré toleranci stravy se zvyšují dávky mateřského mléka. Všechna vyšetření jsou dosud v pořádku. Matka v úterý poprvé klokánkovala s nejmenším Alexem, dnes bude zapojen i otec a společně budou klokánkovat s dalšími dětmi," uvedl vedoucí lékař JIP pro novorozence Jiří Širc.

Klokánkování spočívá v tom, že si matka nebo otec položí dítě na jednu až tři hodiny na hrudník. Tento způsob kontaktu je podle Širce velmi důležitý pro rodiče i děti, které jinak jsou v inkubátorech.

"V tuto chvíli je na místě optimismus. Pro děti jsou nejkritičtější první tři dny, takže dnes je to už určitě optimističtější než v den porodu," dodal Štěpán Machač, lékař největšího českého centra asistované reprodukce Reprofit. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je přitom jedna ku 48 milionům a na celém světě žije 795 paterčat. Z nich však jen 134 bylo počato spontánně.