Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prahu čeká dramatická noc: Evakuace nábřeží a zoo

Autor: ljš, ČTK - 
2. června 2013
23:13

Většina obyvatel Čech je kvůli stoupající vodě na nohou. Nejinak tomu bude v noci i v Praze, kde budou pokračovat záchranné práce a také evakuační program. Mimo domov budou spát pravděpodobně obyvatelé smíchovské části vltavského nábřeží. Velmi náročné hodiny mají před sebou také pracovníci zoo, kteří budou pokračovat v přesunu zvířat do výše položených částí zahrady.

 

"V městské části Praha 5 bude během noci evakuována část Janáčkova nábřeží. Lidé o tom byli osobně informováni," řekl České televizi starosta Prahy 5 Zelený. Lidé byli vyzváni, aby, pokud mají tu možnost, trávili tuto noc mimo domov, případně se včas připravili na evakuaci a nachystali si evakuační zavazadlo.

Zoo

Pražská zoologická zahrada kvůli povodňovému nebezpečí evakuovala některá zvířata. Gorily jsou v povodňové věži. Do horní části zahrady pracovníci stěhovali želvy, tapíry a další zvířata, u nichž stěhování vyžaduje hodně času a současně není spojeno s uspáváním. ČTK to řekl ředitel Zoo Miroslav Bobek. Zahrada je pro veřejnost uzavřena.

"V první etapě přesouváme zvířata, u kterých přesun je časově náročný a současně není spojen s enormním stresem nebo rizikem pro zvířata. Jde tedy zejména o druhy, které není nutné uspávat," upřesnil.

Velké želvy už jsou přesunuty do Afrického domu, přestěhovali se i tapíři čabrakoví. "Současně jsme nalákali všechny gorily až na Richarda do povodňové věže, čili to by nám hodně pak uvolnilo ruce v případě, že by bylo nutné evakuovat i pavilon goril," řekl vpodvečer ředitel.

Večer upřesnil, že gorilího samce Richarda, který odpoledne nechtěl pavilon opustit, museli pracovníci zoo uspat. Poté jej přesunuli k ostatním gorilám do povodňové věže. Neočekává, že by hladina vody dosáhla až úrovně povodňové věže.

Situace se průběžně mění, zoo musí pružně reagovat. Pokud se situace zhorší, některé kroky podle ředitele ještě urychlí. Do zoo se sjeli zaměstnanci, kteří jsou ochotni při stěhování pomoci. "Jsem rád, že spousta zaměstnanců sem do ZOO přijela a jsou připraveni tady být přes noc, čili ani nepotřebujeme zatím nějakou externí pomoc," dodal ředitel.

ladybug ( 3. června 2013 00:49 )

Legrační

Zobrazit celou diskusi