Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Supermáma porodila paterčata: Sestřičku si budou kluci hýčkat, říká táta Antonín

Autor: bk - 
3. června 2013
05:00

VIDEO: Šťastný tatínek Antonín dneska slaví 27. narozeniny. K těm už včera dostal velký dárek – paterčata! Jak narození tolika potomků prožíval, prozradil v rozhovoru pro Blesk.

Chystáte se slavit?

„Zatím ani ne. Možná si dám panáka na zdraví každého miminka, ale jinak nic neplánuji.“

Jaké byly vaše pocity těsně před porodem?

„Bál jsem se, aby vše dopadlo dobře. Zato maminka dětí se nebála do poslední chvíle. Ona utěšovala mě než já ji.“

Když přišla miminka na svět, plakala?

„Plakala takovým tenoučkým hláskem, ale byl to zdravý pláč.“

Narodili se vám čtyři kluci a jedna holčička. Myslíte, že ji bráškové budou hýčkat a rozmazlovat?

„Z vlastních zkušeností vím, že nebudou. Jsem z pěti bratrů a mám ještě sestru, podle toho vím, že ne. Ale já se budu snažit, aby to tak bylo.“

Video  Otec paterčat je šťastný, že vše dopadlo dobře  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Máma je uvidí dnes

● Paterčata se narodila předčasně ve 31. týdnu těhotenství, aby se v bříšku neumačkala. Proto musela do inkubátorů na jednotku intenzivní péče.

● Jsou přes nosánky připojena na plicní ventilátory. Jelikož jsou narozena o devět týdnů dříve (běžně se rodí ve 40. týdnu, pozn. red.), mohou být náchylnější k poruchám dýchání.

● Šestinásobná maminka Alexandra, která má doma už syna Antonia (5), byla po celou dobu porodu uspaná. Po probuzení se usmívala. „Říkala, že ji nic nebolí. Už se moc těší na miminka. Uvidí je zítra,“ řekl včera Blesku tatínek Antonín.

Na svět přišla za 5 minut

● Paterčata přišla na svět císařským řezem.

● Paterčata však přišla na svět nad očekávání rychle. „Kolegové překvapili rychlostí vyjmutí plodů z dělohy. Přišly na svět za pět minut, ale původně se počítalo se čtvrthodinou,“ zhodnotil porod primář neonatologického oddělení podolské porodnice Zbyněk Straňák.

● Celý chirurgický zákrok trval přibližně hodinu a půl.

Jako první Deniel

Na porodu se podílelo na 40 specialistů. Každé miminko mělo »svůj« barevně sladěný tým pediatrů, který se o ně staral.

Česko má první paterčata! Čtyři chlapečci, děvčátko a i statečná supermáma Alexandra Kiňová (23) jsou zdraví a v pořádku.

Alexandra (23) porodila první česká paterčata

„Máme Terezku, jednovaječná dvojčata Deniela a Michaela, pak Martina a Alexe,“ jmenuje šťastný a hrdý tatínek Antonín Kroščen (27). Původně u porodu nechtěl být, protože nemá rád krev, nakonec si to rozmyslel a málem to kvůli zpoždění vlaku nestihl. „Spadl mi balvan ze srdce. Hrozně jsem se bál o zdraví miminek a jejich maminky. Teď, když je všechno v pořádku, je to krásný pocit,“ přiznal deníku Blesk pár minut po narození paterčat.