Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Plzeňsko pod vodou: Kvůli dešťům stoupají hladiny řek. Místy hrozí třetí povodňový stupeň!

Autor: ČTK, lm - 
1. června 2013
12:39

Hladiny řek na řadě míst v Plzeňském kraji se budou v následujících hodinách zvedat na třetí povodňový stupeň. Pod masou vody a bahna zmizelo už v pátek město Hostouň na Domažlicku. Podobný scénář nyní hrozí dalším obcím!

Obec Hostouň, v níž byly kvůli průtrži mračen zasaženy na dvě desítky domů, do noci odklízela následky, nyní se připravuje na dnešní srážky. Lidé se bojí, co přijde. Podobnou událost řešili naposledy 10. května 2002, řekl starosta Miroslav Rauch.

"Nebe se otevřelo, intenzivní déšť začal ve 14:00 a ve tři hodiny už se tu valila černá voda, kulminovalo to. Ulice byly zaplavené, baráky vytopené," řekl. Ve 14:45 obec povolala hasiče, všichni se podle starosty snažili pomáhat, kde to šlo. Podle místních, kteří mají měřidla na zahradách, napadlo během hodiny přes 40 milimetrů srážek.

"Všechno je nacucané, voda už neodtéká, drží se, máme obavy i z malého deště," uvedl starosta. Voda s jemným hnědým bahnem lidem zatopila sklepy, garáže, zahrady. Nepomohlo ani to, že obec před časem vybudovala nové kanalizace, silnice, chodníky. "Hlavně kanalizaci jsme dělali na takovouto větší vodu, ale když se nebe otevře, tak to nevezme nic," dodal starosta.

Nejvíce postižený byl pozemek a domek Jaroslava Rubáše, jenž stojí hned vedle obecního úřadu. "Mám vytopený sklep a plnou zahradu bahna. Přišlo to najednou, nečekaně. Řeknu na rovinu, že jsem to obrečel," řekl. Protože ho voda s bahnem vytopila i před jedenácti lety, předělal dvůr, udělal stavební úpravy. "Zvelebil jsem celou zahradu a teď mi to celé zničilo," uvedl Rubáš. Dnes dopoledne mu mají hasiči pomáhat odklízet následky, vodu ze sklepa už stihl odčerpat

Voda v Hostouni začala opadávat v pátek kolem 19:00, od té doby místní odklízejí následky. Napytlováno pískem bylo více než 300 pytlů, ty už obec nechala rozvézt na kritická místa, připravených jich má zhruba ještě jednou tolik.

V Plzeňské kraji hrozí místy třetí povodňový stupeň

Podle předpovědí má v Plzeňském kraji pršet i dnes, na řadě míst už byla vyhlášena povodňová pohotovost. Intenzita srážek bude plošně proměnlivá, nedá se prý zatím říci, kde bude situace nejhorší.

Hladiny řek na řadě míst v Plzeňském kraji se budou v následujících hodinách zvedat na třetí povodňový stupeň. Stavu ohrožení tak znovu dosáhne Klabava v Nové Huti u Plzně, kde ráno voda mírně opadla na druhý stupeň. Kolem 12:00 se očekává stav ohrožení i na Radbuze ve Staňkově na Domažlicku. Postupně se na třetí stupně dostanou i další toky, předpovídá model na následujících 48 hodin, ČTK to řekla Lenka Boříková z Českého hydrometeorologického ústavu

Policie dnes také od rána pátrá po ztraceném vodákovi, jehož prázdný kajak i s osobními věcmi se našel v pátek kolem 18:00 mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem na břehu rozvodněné řeky Úslavy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

romancada ( 1. června 2013 16:51 )

Ano vesnice jsou kousek od sebe ,ale ten popis nesedí a to mě rodáka a starousedlíka z Hutě naštve))

zlymikes ( 1. června 2013 16:31 )

nemáš docela pravdu.jestli se nic nezměnilo,tak jsou takové 3 téměř spojené vesnice Chrást - Dýšina - Nová Huť.Nová Huť je součástí Dýšiny a do Chrástu to mají cca 3 km.

naidka ( 1. června 2013 16:16 )

Chudáci lidi.

romancada ( 1. června 2013 16:11 )

Blesk je trochu mimo v komentářích fotogalerie, z Nové hutě je jen první fotka , takže hasiči pomáhají v Nové Huti a ne v Chrástu a ten zaplavený dům to je Chrást a ten je u Plzně ne na Rokycansku!! No jinak je mi líto lidí který mají vodu na pozemku a i v domě.

bledulkafialka ( 1. června 2013 13:46 )

Hlavně těm lidičkám nepřeji žádné velké škody.Je to katastrofa s tím počasím všude jenom prší a prší.Držím všem pěsti aby všechno dobře dopadlo !!!

Zobrazit celou diskusi