Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Aktéry loupeže století zbaví trestů: Hajna chytili v Karibiku, teď je volný!

František Hajn a Tomáš Půta jsou zbaveni trestů za loupež století! Zatím nepravomocně
František Hajn a Tomáš Půta jsou zbaveni trestů za loupež století! Zatím nepravomocně  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. května 2013
13:15

Byla to loupež století, když vůz bezpečnostní agentury se 154 miliony přepadla skupinka mužů. Že mezi nimi byli i František Hajn a Tomáš Půta se však nakonec podle soudu nepodařilo dokázat. A tak dnes soudce zásadně změnil předchozí rozhodnutí. Na 10, resp. 12 let za mříže nepůjdou! Rozsudek je však zatím nepravomocný.

Tomáš Půta a František Hajn se podle obžaloby měli podílet na loupeži století, tedy na přepadení vozu bezpečnostní agentury G4S na pražské Evropské třídě a uloupení 154 milionů korun. Podle soudce se však neprokázalo, že by čin spáchali právě oni. Soud jim přitom loni uložil 12 a 10 let vězení.

Hajn měl přitom v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadnout v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo, posádku auta přinutit se zbraní a výbušninou v ruce k otevření vozu a odjet k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta peníze. Ty se ale nikdy nenašly.

Přivezli ho z Karibiku, teď ho pustili vazby!

Hajn byl přitom původně souzen v nepřítomnosti, protože odjel do Dominikánské republiky. Po vypátrání byl však Hajn eskortován zpátky do Česka a skončil stejně jako Půta ve vazbě.

Odvolací soud pak nařídil věc projednat znovu v jeho přítomnosti. "Nebylo prokázáno, že skutek spáchali obžalovaní," prohlásil dnes předseda trestního senátu Stanislav Králík. A vyhověl tak Hajnovi, který účast na loupeži od začátku odmítal a tvrdil, že Půtu vůbec nezná.

Hajna již soud propustil z vazby. Půta však sedí dál, v současné době si ve vězení odpykává trest za účast na akcích Berdychova gangu.

wimr ( 31. května 2013 16:44 )

proč má ten ču.r.ák tak zk.ur.venej nick?

rudyptak48 ( 31. května 2013 14:48 )

A to by chtěli někteří přispívatelé spravedlivé potrestání amerického mladíka, který údajně zavraždil 4 své příbuzné v Brně. Naše "orgány" mají velkou hrudu másla na hlavě, aniž by mohli po američanech chtít spravedlnost.

cityjail ( 31. května 2013 14:18 )

Tak tak.Možná že se rozhodli podělit.

savaroman ( 31. května 2013 14:03 )

Souhlas s předchozím názorem.Pravdou je, že pokud jde o něco velkého tak vždy chybí důkazy.

hlinsko ( 31. května 2013 14:01 )

Jak jinak - jsme v Česku - věznice se přeplní tykadlovými umělci a těmi, co svůj poctivě nabytý majetek brání před zloději kuší. A baviče a lékaře jim tam bude dělat MUDr. Rath, na kterého to ušil taxikář Kubice.

Zobrazit celou diskusi