Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zastřelil kuší Roma: Jde sedět na 10 let! Nešťastná náhoda mu neprošla

Autor: simao, ČTK - 
31. května 2013
11:40

Nešťastná náhoda, úmyslné ublížení na zdraví, nebo dokonce vražda? To byla jedna z hlavních otázek, kterou řešil soud v případu Jaromíra Šebesty, muže, jenž s kuší v ruce údajně bránil svůj pozemek a střelil přitom Martina Hospodiho (†39) do spánku. Rom i přes letecký převoz do nemocnice zemřel, střelec nyní půjde na 10 let do vězení.

U soudu se hájil tím, že se jen vydal bránit s kuší v ruce svůj majetek. V dubnu 2012 totiž zahlédl u svého pozemku v Chotěbuzi na Karvinsku partu Romů, kteří v okolí sbírali železo.

Jaromír Šebesta se prý obával, že jde o zloděje. A tak po nich vystřelil. Vraždit prý ale nechtěl. "Mířil jsem na auto. Žádného člověka jsem neviděl. Klopýtl jsem a v tom vyšel výstřel. Nechtěl jsem nikoho zasáhnout," uvedl obžalovaný 20. května při začátku procesu Šebesta před soudem.

"Reagoval jsem tak proto, že to byli Romové, jinak bych kuš do ruky určitě nevzal a nestřílel," dodal později. Šíp však zasáhl Martina Hospodiho do hlavy, nepomohl mu ani urychlený letecký transport do nemocnice.

Střelcův obhájce se však snažil přesvědčit soudce, že šlo o nešťastnou náhodu. Romové však tvrdili, že šlo o chladnokrevnou vraždu. A Šebesta napjatě očekával verdikt soudu, který nakonec zní - 10 let za mřížemi!

"Nešli jsme krást, jen jsme se dívali po nepotřebném šrotu. Nemohla to být nešťastná náhoda. Když někdo zařve 'Vy k...y černé, já vás zabiju' a namíří na hlavu, nemůže to být nešťastná náhoda," tvrdil strýc oběti Gabriel Gajda, který byl přímo na místě činu. Žalobkyně Brigita Bilíková proto zvažovala, že Šebestu obviní dokonce z vraždy. Nakonec byl jeho čin klasifikovaný jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.