Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dům Karla Čapka na prodej: Za 49 milionů! Jandák i Kalousek tlačí na Hanákovou

Autor: jh, simao - 
31. května 2013
08:47

Dům spisovatele a dramatika Karla Čapka a jeho bratra Josefa je na prodej. Polovina vily je k mání za 49 milionů. I se spisovatelovými rukopisy, fotografiemi, knihovnou, i původním nábytkem. A před ministryní kultury Alenou Hanákovou (TOP 09) se otevírá dilema: Koupit, či nikoli?

Nemovitost na pražských Vinohradech, zapsaná jako kulturní památka, se před dvěma týdny objevila v nabídce realitky. K prodeji se rozhodl majitel Karel Scheinpflug. Ten pochází z rodiny spisovatelovy manželky Olgy Scheinpflugové (†65). Je jejím prasynovcem.

Realitka inzerci raději stáhla

Realitní kancelář zastupující Karla Scheinpfluga památku nevyčíslitelné hodnoty z inzerce ale stáhla, jakmile se její prodej provalil v médiích. „Momentálně vám k tomu nemůžeme nic říct. Jen, že jsme vilu z nabídky stáhli. Ale pokud chcete, zavolá vám odpovědný makléř, aby si s vámi domluvil prohlídku,“ nabídl Blesku asistent realitky.

„Ministerstvo kultury žádnou oficiální nabídku nedostalo. Dozvěděli jsme se to náhodou. Momentálně prověřujeme, jaké máme možnosti,“ prozradila mluvčí rezortu kultury Lenka Brandtová. Podle ní už zástupci ministerstva o koupi pozůstalosti v minulosti jednali.

Kalousek proti Jandákovi: Koupit, či nikoli?

Na koupi historického domu přitom tlačí třeba poslanec za ČSSD a exministr Vítězslav Jandák. "Peněz je pořád dost, je to jenom o tom, jak se s nimi hospodaří. V tomto případě jde jednak o polovinu vily bratří Čapků, jednak o archiválie. A ty především by se mělo Ministerstvo kultury jako kulturní památku snažit zachránit," řekl Jandák pro Parlamentní listy.

Miroslav Kalousek (TOP 09) si však myslí něco jiného. "Nejsem příznivcem toho, že by stát měl pod návalem emocí skupovat takové nemovitosti. Myslím si, že jednotlivec by tu stavbu mohl spravovat efektivněji," řekl Lidovým novinám ministr financí, ale dodal: "Pokud by si o to významné státní instituce řekly a doložily správnost tohoto kroku, nemohu to vyloučit."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 31. května 2013 17:21 )

Souhlasím..

gogo ( 31. května 2013 13:11 )

Ano, máte pravdu. Zde je momentálně diktatura darebáků, podvodníků a zlodějů. A my si můžeme ve "svobodných volbách" jen rozhodnout, kteří zloději budou momentálně u koryta. Říká se tomu demokracie..

gogo ( 31. května 2013 13:09 )

Ano. Dnes bohužel ano. A navíc : Z lidí se již pomalu stává nemyslící, konsumní, snadno zmanipulovatelné stádo.. A o to jde.

gogo ( 31. května 2013 12:59 )

Nemám sice nic proti paní Mládkové, ale myslím si, že ta dáma vůbec netuší, která tady bije...

gogo ( 31. května 2013 12:57 )

Listopad 89 byl samozřejmě kolosální a historický podvod. To je neoddiskutovatelné. Dnes jsme se dostali na úroveň rozvojových zemí. Před listopadem 1989 bylo bezplatné školství, bezplatné zdravotnictví, nulová nezaměstnanost, naprostá zemědělská soběstačnost, a průmysl na úrovni, o kterém si trosky Československa zvané "Česko" mohou dnes nechat jen zdát ! Československé fabriky vyráběly elektrárny (včetně atomových), cukrovary, přehrady, lokomotivy, metra a vše další. Včetně letadel, lodí, automobilů, nákladních automobilů atd. A to nemluvím ani o tom, co vše jsme dokázali vyrobit a postavit v mnoha zemích světa… A nyní se můžeme jen dívat na všechna dnes strašidelná torsa zrušených a vykradených fabrik po celé naší zemi a na zahraniční skořepiny na zelených loukách, kde pracují (ti šťastnější) ve vlastní zemi jako gastarbeitři … Jen hlupák si může myslet,že až teprve nyní kráčíme ke světlým zítřkům !

Zobrazit celou diskusi