Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická smrt dvou dětí v Sobotce na Jičínsku: Přejel brášky Káju (†6) a Davídka (†4) epileptik?

Autor: Jitka Pecharová - 
30. května 2013
20:32

Kolaps za volantem nebo rychlá jízda. Jedna z těchto verzí byla zřejmě příčinou středeční tragické smrti brášků Káji (6) a Davídka (4), které smetla fabie s vozíkem plným dřeva z chodníku v Sobotce na Jičínsku. Šofér Josef P. (63) z Mladějova tvrdí, že se mu při řízení náhle setmělo před očima. Podle svědků se do obce přiřítil asi stokilometrovou rychlostí a nezvládl řízení.

Brášky usmrtil muž, který podle svých sousedů v minulosti trpěl epileptickými záchvaty, a prodělal kvůli tomu operaci hlavy. Před tragickou jízdou prý nebyl zdravotně v pořádku. Viděli to na něm v areálu pily ve Staňkově Lhotě, kam si důchodce jako pravidelný klient přijel v osudný den pro náklad odřezků palivového dřeva. „Špatně se mu dýchalo a držel se za srdce. Když jsem mu říkal, jestli nepotřebuje zavolat záchranku, říkal, že je to v pohodě, nasedl a jel,“ řekl pracovník pily.

Před střetem s dětmi neujel ani kilometr

Se dřevem, kterého bylo na vozíku kolem 400 kilo, ujel šofér ani ne kilometr, když vyjel ze silnice, vyvrátil zastávku, popelnici, vjel na chodník a na travnatý pás, kde narazil do dětí. Ty vlekl několik metrů. Následně narazil do zaparkované felicie a v jízdě pokračoval dál po chodníku kolem základní školy, kde se po 140 metrech zastavil.

Policie Josefa P. vyslechla, a pustila na svobodu. Zda bude z něčeho obviněn, není zatím jasné. „Čeká se na výsledky zdravotních testů a expertíz stavu auta,“ uvedla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Rodiče přejetých děti: Ať řidič trpí!

Podle svědků se řidič po nehodě choval, jakoby se nic nestalo a klidně si čistil palubovku. „Říkal, že o ničem neví, že si vzal ráno prášek,“ tlumočili údajnou výpověď šoféra lidé z domu, kde bráškové bydleli. Shodovali se v tom, že řidič jel příliš rychle a nebrzdil. Jeho rodiče proto nechápou, jak je možné, že policie Josefa P. propustila a nestíhá ho. „Chtěl bych, aby ten člověk dostal doživotí, aby trpěl, aby prostě nežil,“ řekl rozzlobeně táta přejetých dětí a objímal přitom jejich zoufalou matku. Šofér, který je dědou dvou vnuků a ani nikdo z jeho blízkých se jim prý ani nepřišel omluvit.

Vymlouvá se na nevolnost jak epiletpik, který zabil brášky v Hradci Králové?

Nehoda připomíná tragédii brášků Františka (3) a Vítka (6), která se stala předloni v listopadu v Hradci Králové. Do chlapců, kteří šli po přechodu s prarodiči, nacouval řidič epileptik Jaroslav Novák (40), pak objel křižovatku a děti několikrát přejel. Vymlouval se na záchvat. Za nehodu dostal 8 let.