Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skandál na vysoké: Učitelům VŠE už studentky neposluhují, teď se prý falšují cesťáky

Děkan Ševčík z VŠE (vlevo s Klausem) si najal kvůli sporům na škole advokáta Tomáše Sokola (vpravo)
Děkan Ševčík z VŠE (vlevo s Klausem) si najal kvůli sporům na škole advokáta Tomáše Sokola (vpravo)  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Jiří Černohorský)
Autor: simao, ČTK - 
30. května 2013
15:01

Je to už pár let, co Vysoká škola ekonomická v Praze řešila skandál s učitelem, kterému jeho studentky výměnou za zkoušky posluhovaly - vařily, pekly bábovky, uklízely, hrály si s ním... Teď však škola řeší nový problém. Podle jejího děkana, známého ekonoma Miroslava Ševčíka, falšovali profesoři cestovní dokumenty. Školu prý okrádali, a tak si na ně Ševčík najal elitního právníka Tomáše Sokola.

Šest kantorů národohospodářské fakulty VŠE si to podle Ševčíka pěkně spočítalo a mělo falšovat v uplynulých letech faktury z pracovních cest. Připravili prý školu o více než milion korun, tvrdí děkan, který to zjistil z nezávislého auditu.

Na škole však celkově momentálně panuje neklid. Proti Ševčíkovi se totiž zvedla vlna odporu mezi profesory i žáky. Prý se chová jako "estébák". Ekonom však tvrdí, že protesty proti němu mají jen zakrýt pravý stav věcí, tedy podvody ze strany profesorů.

Kritici děkana: Není to pravda

Děkanovi kritici se brání, že je vše vykonstruované, aby se zakryly problémy ve vedení fakulty. K prošetření zahraničních cest v letech 2008 až 2012 však podle Ševčíka došlo poté, co bylo loni na konci roku odhaleno falšování dokladů u dvou vyučujících, kteří ale své pochybení uznali a ze školy odešli.

Jedním z nich má být i Radek Soběhart, toho ale prohlášení vedení fakulty šokovalo. "Pan děkan ex post hledá důvody, jak ospravedlnit problémy, které byly na fakultě," řekl ČTK a odmítl, že by kdy manipuloval s penězi. Z fakulty prý odešel za lepší nabídkou.

Memento bábovkové kauzy

Ševčík si již na pomoc k vyřešení současného stavu přizval elitního právníka Tomáše Sokola. Protesty proti děkanovi však nekončí. "Kategoricky nesouhlasím s pošlapáváním akademických svobod, útoky na vyučující a studenty naší fakulty, vytvářením atmosféry strachu a despotickými metodami vedení fakulty," uvedl minulý týden jeden ze Ševčíkových oponentů, externista Jan Havel. Na škole už učit nechce a přidal se k protestní akci současných i bývalých pedagogů a doktorandů.

Nový skandál z VŠE však připomněl i jednu starší kauzu úplatného profesora. "Kolují fámy, že některá děvčata musela obíhat dům profesora Vorlíčka ve spodním prádle. Já jsem ho měla porazit v ping – pongu, abych dostala zápočet. Ale hráli jsme i jiné hry," svěřila se tehdy Deníku studentka Šárka Zorníková z Prahy. Učitel po provalení aféry na škole skončil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

malejavelkej ( 30. května 2013 18:35 )

Ševčík byl arogantní spratek už na gymplu. Podívejte se do Obchodního rejstříku, kde všude je namontovaný. Když nebyl jednatelem nebo předsedou představenstva hned, stal se jím časem. Jak asi? Arogancí sobě vlastní.

karlos107 ( 30. května 2013 17:50 )

Ševčík je arogantní spratek. Na ilustračním fotu, nemohli vybrat nic lepšího - Klaus Ševčík. Jeden za 18 a druhý za dvacet bez dvou. Parchanti jedni. Ekonomičtí vrazi ČR.

valdom_hayzle ( 30. května 2013 16:02 )

Po znovupřečtení článku zjištíš, že v tomto případě o žádné holky nejde

itartas ( 30. května 2013 15:48 )

A o tom to je, jakmile poukážeš na nějaké potvorstvo okamžitě spiknutí a vlna odporu...vsadím boty, že Ševčíka odvolají.Ono dělat někde pořádky se nevyplácí a pro dotyčnou osobu to vždy dopadne katastrofálně. Na to si teda počkám....

japos22 ( 30. května 2013 15:27 )

Někam se ty peníze ztratit musely.

Zobrazit celou diskusi