Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek: Podklady k restitucím uplavaly! Jak vláda přišla na 134 miliard?

Lubomír Zaorálek u Ústavního soudu tvrdil, že Nečasova vláda vypočítala restituce špatně
Lubomír Zaorálek u Ústavního soudu tvrdil, že Nečasova vláda vypočítala restituce špatně  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
30. května 2013
14:00

Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ostře pustil do církevních restitucí. Byly prý vypočítány podivně. A na základě starých dokumentů, protože ty novější uplavaly. Oficiální vládní stanovisko totiž přiznává, že je odnesla velká voda. A Zaorálek se čertí: Jak vláda přišla na 134 miliard, které má církvi vrátit?

134 miliard je součet ceny pozemků a nemovitostí za 75 miliard a finančního vyrovnání státu s církvemi v podobě slíbených 59 miliard, vyplacených během následujících 30 let .

Tyhle částky, které církvím přislíbil premiér Nečas, však nedají odpůrcům restitucí spát. Lubomír Zaorálek se nad nimi podivoval i včera před Ústavním soudem, kde se řešily oficiální námitky proti restitucím. 

Jeden ze Zaorálkových dokladů toho, že si vláda počínala při stanovení výše restitucí podivně, je přitom až komický. Restituce prý byly vypočítány chybně, protože podklady uplavaly.

Podklady k restitucím spláchla povodeň

Zaorálek se do restitucí pustil i dnes. Zopakoval, že chce, aby bylo vyrovnání s církvemi vypočítáno správně a transparentně. To se prý ale nestalo. Vláda ve svém stanovisku pro Ústavní soud totiž poprvé přiznala, jaké podklady využila při určení rozsahu nemovitých restitucí.

"V důsledku povodní roku 2002 nyní nejsou k dispozici údaje o původním církevním majetku z období revize první pozemkové reformy," citoval Zaorálek z vládního stanoviska.

Revize z této pozemkové reformy se uskutečnila v roce 1947. Jenže daje z té doby prý prostě již nejsou. "Tento nedostatek relevantních podkladových údajů nahradila vláda údaji převzatými z publikace Jana Voženílka," pokračoval dále Zaorálek a poukázal na knihu Předběžné výsledky československé pozemkové reformy z roku 1932.

Podle Zaorálka to znamená, že vláda neměla informace o tom, co se dělo mezi lety 1932 až 1948, a proto jí chyběly důležité údaje. A proto napdá celkovou výši restitucí. Uspěje?

xxyy ( 31. května 2013 11:55 )

S tím by v naší převážně ateistický zemi flanďáci těžce narazili Navíc restituovaná částka by musela být aspoň desetinásobná aby církvím zajistila postavení z kterého by se vůbec mohly pokusit něco diktovat a zakazovat.

reggina ( 31. května 2013 11:43 )

Zavrou o vikendu obchodaky, zakazou potraty, homosexualy budou muset se predelat na hetero, krome pedofilu ze samotne cirkvi, tam je to v poradku

reggina ( 31. května 2013 11:39 )

Uz se nemuzu dockat az cirkev zacne zase "financovat síť sirotčinců,nemocnic,škol,hospiců,starobinců,vývařoven pro chudé,atd.."

reggina ( 31. května 2013 11:36 )

sci-fi taky mam rada

xxyy ( 31. května 2013 11:18 )

No samozřejmě - socani jsou podělaný populisti, co lezou lidem do zadku, místo aby řešili co maj a stát a lidi tím připravili o dost velký peníze. Tak holt se k restitucím musela postavit čelem ODS, jelikož kdyby ne, stejně by k nim muselo jednou dojít, ale to už by bylo opět mnohem mnohem dražší.

Zobrazit celou diskusi