Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Počasí opět hrozí: Vydatný déšť zvedne hladiny řek. Hrozí povodně!

Deštivé počasí zvedne hladiny řek, hrozí povodně
Deštivé počasí zvedne hladiny řek, hrozí povodně  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
30. května 2013
09:30

Prognózy meteorologů zrovna dvakrát radostné nejsou. Bude pršet. Kvůli tomu se očekává i stoupající hladina řek, hrozí lokální povodně. A lidé si stýskají. "Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem. Květen, topím jak kre*én." Tohle upravené přísloví začalo kolovat po sociálních sítích. Tepla se zatím skutečně nedočkáme.

Letošní jaro nám příliš tepla, ani slunečních dní, zatím nedopřálo. A vyhlídky nejsou růžové, ale šedé, jako mračna nad většinou území Česka. I během nadcházejících dní bude zataženo a sychravo.

V pátek sice déšť lehce poleví, v sobotu se však čeká, že spadne až 50 milimetrů srážek. Teploty nepřesáhnou 18°C, začátkem příštího týdne pak klesnou pod 16°C.

Před vydatným deštěm varují i meteorologové. Na pozoru by se měli mít i vodáci, kteří by měli aktuální předpověď počasí sledovat o víkendu zvlášť pozorně. Aby nedošlo k podobné tragédii, jako když na řece Moravě utonula tříčlenná posádka včetně jednoho dítěte.

Výrazně se zvednou hladiny řek zejména na severu a západě Čech. Někde dosáhnou až stupně povodňové aktivity, uvedl dnes Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vodáci, pozor!

Díky dešti by naopak mohl být dostatek vody v horských peřejnatých úsecích řek, tyto úseky jsou však vhodné jen pro velmi zkušené a dobře vybavené vodáky. "Sledovat tentokrát stavy vody se vyplatí, budou se měnit rychle," dodal Jančar.

Na víkend se přitom chystá řada vodáckých akcí. Vytrvalý déšť by také mohl splavnit říčky Rolavu či Bystřici v západních Čechách, na jihu například Černou nebo Malši. Na severu bude dostatek vody v Kamenici i v Jizeře, kde si zřejmě přijdou na své milovníci divoké vody.

Výrazný vzestup se čeká také u toků v povodí Lužické Nisy. "V sobotu se jede na Lužické Nise závod Nisa maraton, a pokud dost naprší, může být plavba po řece až nepříjemně rychlá," varoval Jančar. Vysoký průtok už mají Ohře v Karlových Varech či Berounka v Plzni, dobře splavné jsou i menší toky jako Radbuza, Úhlava od Klatov, Úslava či Klabava.

miloslav7 ( 9. června 2013 01:20 )

Je nejvyší čas začít něco dělat Je nejvyšší čas začít něco dělat nejen s globálním oteplováním, které má pravděpodobně souvislost se současným mizerným počasím. Mnohem závažnější problémy jsou znečišťování vody v řekách a oceánech, kácení deštných pralesů atd. Jedna z možných alternativ řešení uvedeného komplexního problému je uvedena v: UNIVERZÁLNÍM NÁVODU K TVŮRČÍMU LOGICKÉMU MYŠLENÍ Teorie vševývoje poskytuje informaci o zcela obecné zákonitosti změn a vývoje veškeré dosud poznané i nepoznané reality ve všech formách existence hmoty a energie, tj. např. vývoje a změn dosud poznané i nepoznané živé i neživé přírody, např. vývoje jedinců i různých živočišných a rostlinných druhů organizmů nebo vzniku, vývoje a změn různých vědeckých disciplín i všeobecného poznání a zkušeností ve všech oblastech činnosti lidí apod. Teorii lze vnímat jako univerzální návod k tvůrčímu logickému myšlení. Teorie se vztahuje na veškeré dění v minulosti, současnosti i budoucnosti Znalost uvedené teorie usnadňuješ racionální řešení libovolně zvoleného problému. Klíčová slova: atomie, reálatomie, véskutečnost, reálskutečnost, působení, reálpůsobení. http://***miloslav7.blogspot.cz/.../...

Zobrazit celou diskusi