Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký soud rozhodl: Vrah Dahlgren zůstává ve vazbě

Autor: ČTK, ljš - 
29. května 2013
21:17

V Česku zavraždil čtyři lidi, pak prchnul zpátky do Spojených států. Americký soud dnes rozhodl, že Kevin Dahlgren zůstane ve vazbě, o případném propuštění na kauci bude rozhodovat příští čtvrtek.

 

"Nic se nerozhodlo, jen se načrtl další program. Příští čtvrtek se má rozhodovat, zda (Dahlgren) bude propuštěn na kauci. K tomu má jeho obhájce do úterka dodat argumenty, na které zareaguje prokurátor," řekl mluvčí české diplomacie Karel Šrol.

Agentura AP dříve uvedla, že americká prokuratura chce dosáhnout toho, aby dvacetiletý Američan zůstal ve vazbě do té doby, než z České republiky dorazí oficiální žádost o jeho vydání.

Americká soudkyně muže v pátek poslala do vazby a Česko se bude snažit o jeho vydání. V případě, že by americké úřady žádosti vyhověly, hrozí mladíkovi u českého soudu až doživotní trest.

Američané jsou v šoku

Americkým novinářům se od Dahlgrenova čtvrtečního příletu do USA nepodařilo kontaktovat zadrženého muže ani jeho rodinu žijící v kalifornském Sacramentu. V místní čtvrti Granite Bay před třemi lety Kevin Dahlgren absolvoval střední školu.

"Je to pro nás absolutní šok," řekla reportérovi listu The Sacramento Bee sousedka Dahlgrenových Kathy Seymourová. "Nejde to dohromady s pověstí rodiny ani toho mladíka. Jsou to skvělí a slušní lidé. Je absolutně šokující byť jen připustit, že by něco takového bylo možné," uvedla.

blanka19 ( 2. června 2013 23:19 )

... co se dělo před masakrem???

itartas ( 30. května 2013 08:32 )

tak to bude hodně zajimavý

popocatepetl ( 30. května 2013 07:13 )

Jak dlouho ve pojených státech žijete? Nežijete, já vím, nenapsal byste toto. Ve Spojených státech je malá skupina pohádkově bohatých lidí a bývala vyšší střední vrstva, které se žilo velmi dobře. To jsou ti, které vidíte ve většině filmů (vždyť producenti, scénáristé a režiséři úspěšných filmů mezi ty bohaté patří také, točí o lidech, s nimiž se stýkají, ne o těch, nimiž se nestýkají). Zhruba polovina obyvatel ale žije v podmínkách, v nichž by všem lidem v Česku, kromě důchodců a invalidů mohli závidět. Nikdy se ale do Evropy nepodívají, tak nezávidí, ani jim to není vlastní. Navíc i původně dobře zabezpečení lidé se do chudoby mohou dostat jedna dvě, stačí jakákoliv vážnější nemoc. Pobyt v nemocnici nestojí stovku za den, ale kolem pěti tisíc dolarů (přibližně sto tisíc korun) na lůžko a den plus všechny platby za procedury, pojišťovna nikomu neuhradí celé náklady a 15% lidí neuhradí vůbec nic, protože nejsou pojištění, buˇˇd na pojistné neměli, anebo je všechny pojišťovny odmítly pojistit (např. když mají astma, cukrovku, vážnější psychickou nemoc a jakoukoliv jinou dlouhodobou vážnější nemoc, o rakovině ani nemluvím. Někdy k odmítnutí pojištění stačí i hypertenze). To není jednoduchý svět a jednoduchý žiovt a jestli kluk vážně byl psychicky nemocný, peníze potřebovali jako sůl.

cinderella1 ( 30. května 2013 03:50 )

Nejdriv tady psali Pleskaci, ze je z Palo Alto, tedka uz je zase ze Sacramento ...odkud bude zitra? Vzdyt ta dve mesta jsou od sebe vzdalena 200 km. Nevim kde berou ty zpravy Pleskaci, vzdyt tady se o nem v USA vubec nic nepise uz 5 dni. Zato v Cesku uz to zacina byt radne domotane jak vidim. A v diskusi se taky dozvidam pekne hovadiny. Nejdriv zije jeho matka v Kalifornii, pak par dnu nato v Holandsku, byla na otocku dokonce v Ivanovicich, protoze chce dedit, ale pohreb nikdo z rodiny nevybavuje, vybavuji ho pratele, vcera tady nekdo dokonce psal, ze Kevin nebyl synovcem pani Veroniky ...no je to vazne moc zajimavy pripad, alespon v podani Pleskacu a nekterych diskuteru. Doufam, ze se uz vsichni brzy dozvime pravdu.

dobrotka ( 30. května 2013 01:16 )

Amici ho nevydaji

Zobrazit celou diskusi