Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Živě ze Zoo Praha: Žirafa Eliška právě porodila!

Autor: tho, jad - 
7. července 2013
20:01

Tak to je senzační zpráva! Sedmnáctiletá žirafa Eliška z pražské zoo přivedla v neděli večer na svět už sedmé mládě. Je to holka.

>>Přímý přenos sledujte ZDE<<

Porod proběhl naprosto bez komplikací, trval necelou hodinu a žirafátko se má k světu. „Je to samička a jmenuje se Amálka. Jsem moc rád, že všechno dobře dopadlo. Mámě Elišce i mláďátku přeju hodně zdraví,“ rozplýval se ředitel zoo Miroslav Bobek. Navštěvníci zoologické zahrady budou moci Amálku spatřit už v pondělí.

Mohla být Oliver

Jméno pro čerstvě narozené žirafátko měli chovatelé vybrané dopředu. „Je to samička, a proto se jmenuje Amálie. Kdyby to byl sameček, dostal by jméno Oliver,“ prozradil ředitel zoo.

Eliška je zkušená máma

„Je nejklidnější ze všech žiraf. Je to zkušená, mírná a pohodová matka,“ charakterizuje Elišku, která se narodila v Praze, její chovatelka Kateřina Pechrová s tím, že stejně klidná je i k chovatelům. „Věří nám a klidně nás nechá si novorozené mládě prohlédnout. V průběhu březosti ale zase dost měnila svoje nálady, byla nervózní, vztekala se, podupávala,“ dále pokračuje Pechrová.

Zajímavostí u žiraf, jak můžete sami nakonec pozorovat, je, že samice rodí vzpřímeně. Mládě tak padá přímo v plodovém obalu z výšky asi dvou metrů! Když pak mládě vykoukne na svět, je vyšší než průměrný muž – měří asi 180 centimetrů! Váha novorozeněte se pohybuje v rozmezí 50–80 kg. V pražské zoo se dosud celkem narodilo 76 žiraf.

Kde rodila?

Žirafí máma Eliška porodila své sedmé mládě v boxu, kde jsou nainstalovány tři kamery. Čtenáři Blesku tak měli mimořádnou možnost sledovat příchod žirafky na svět. „Už máme za sebou pár porodů online, teď to ale bude jiné! Kamery jsou totiž nyní rozmístěné tak, že bude vše možné sledovat lépe než kdy dříve,“ lákal ke sledování mluvčí Zoo Praha Michal Šťastný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dadaveve ( 9. července 2013 07:50 )

Tak ať si tam máma táhne, nám tu chybět nebude Závist ani ne, ale nenávist vůdči nepřizpůsobivým občanům - ANO! Dělá to jen bordel a pro nás jsou neužitečný, tak co s nimi, krmit je jako zvířata nemůžeme. Ty zvířata se za to alespoň odmění, ale ty *** ti ještě rozbijou držku, že si jim dala málo. Takže si je tam můžeš pozvat a třeba vyfotí i tebe

ladybug ( 8. července 2013 13:41 )

Lidičky, kdyby "supermáma" a její paterčata byly na západě, tak by se firmy předháněly, co jim kdo dá. Fotografové by čekali před nemocnicí, talk-show by se o ní praly. Fotky všude v novinách. Byla by celebrity. V Česku, závist a nenávist, to je vše, na co se většina z vás zmůže. A neříkejte, že ne, vždyť, já vás znám, žila jsem mezi vámi svých prvních dvacet let.

naidka ( 8. července 2013 11:49 )

DEJAVU - dežaví - Bleskáči se zbláznili.

dadaveve ( 8. července 2013 08:18 )

právě porodila a je tu diskuze z 30.5.!!!

naidka ( 30. května 2013 16:43 )

ty ale Élišce přeješ věci. Počet mláďat ve vrhu v přírodě je u každého živočišného druhu jiný a závisí na více faktorech, ale hlavní ukazatel je ten, že se rodiče SAMI musí dokázat o své potomstvo postarat, matka příroda to tak nastavila, jen u "lidí" se to občas vymkne.

Zobrazit celou diskusi