Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ospalý Schwarzenberg: Málem usnul i vestoje! A teď se chystá do USA

Ministra Schwarzenberga zmohla vládní tisková konference
Ministra Schwarzenberga zmohla vládní tisková konference  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: simao, ČTK - 
29. května 2013
13:55

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes uvedl brífink vlády, která oznamovala, co všechno schválila. Nepůsobil zrovna svěže, málem usnul vestoje a kolegu z vlády Pavla Blažka upozorňoval, ať hlavně mluví nahlas.

Musíš křičet, předával kníže slovo ministrovi spravedlnosti Blažkovi, který se chystal oznámit změnu ve státním zastupitelství. Vláda totiž dnes přijala třeba návrh zákona o státním zastupitelství, který ruší vrchní státní zastupitelství a přináší řadu novinek.

Změny se dotknou Bradáčové

"Politici mohli odvolat nejvyššího státního zástupce, což do budoucna nebude možné," upozornil ministr Blažek. Nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem na 10 let bez možnosti znovujmenování, odvolat ho nebude moci vláda, ale pouze kárný senát. Reorganizací tak projde úřad, kterému šéfuje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Schwarzenberg novinkám bedlivě naslouchal. Do projevu ministra Blažka se přitom zaposlouchal až natolik, že mu začala padat hlava. Vedle něj stojící Miroslav Kalousek pak knížeti cosi pověděl a Schwarzenberg opět zbystřil.

Schwarzenberg se chystá do USA

Klimbající Schwarzenberg má však v poslední době napilno. Stále hoří jeho spor s prezidentem Zemanem o jmenování velvyslanců. Kníže se včera nechal slyšet, že nyní je míč na straně Hradu. "Pan prezident, když mě chce vidět, si mě může kdykoli objednat," nebrání se prý kníže jednání.

Vedle toho se Schwarzenberg chystá na pracovní cestu do Spojených států, kam zamíří 1. června. Jednat tam má mimo jiné o situaci v Sýrii, kde české velvyslanectví plní roli zastupujícího úřadu také pro Američany, kteří svůj úřad kvůli narůstajícím nepokojům raději zavřeli.

Již loni v září se Schwarzenberg v USA setkal s tehdejší ministryní zahraničí Hillary Clinton. Sdělil jí, že Česko počítá s účastí své protichemické jednotky při případném zásahu v syrské občanské válce.

Nyní se Schwarzenberg sejde s předsedou rady ekonomických poradců a členem kabinetu prezidenta Baracka Obamy Alanem Kruegerem a s šéfem zahraničního výboru Senátu USA Robertem Menendezem. Řeč by měla padnout také na aktuální zájem Washingtonu - dostavbu jaderné elektrárny Temelín, o kterou usiluje americká firma Westinghouse.

itartas ( 4. června 2013 12:50 )

třeba někdo z tv é rodiny

itartas ( 4. června 2013 12:50 )

podívej se You tube co držel Havel v ruce stále

itartas ( 4. června 2013 12:49 )

itartas ( 4. června 2013 12:48 )

itartas ( 4. června 2013 12:46 )

neomlouvej ho

Zobrazit celou diskusi