Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodina pláče pro popraveného vojáka: Kdo jsou jeho vrazi? Prý vlci samotáři

Autor: simao, ČTK - 
24. května 2013
18:28

Anglií otřásla děsivá vražda mladého vojáka (†25) - za bílého dne přímo na ulici. Co jsou zač bestie, které muže ubodali a odřízli mu hlavu, ptají se mnozí. Dva britští muslimové, kteří pochází z rodin nigerijských přistěhovalců, konvertité k islámu a podle všeho vlci samotáři. Právě takových se však veřejnost nejen na britských ostrovech obává.

Osudné místo ve čtvrti Woolwich zaplavily květiny. Lidé je sem přivážejí jako smutnou vzpomínku na popraveného vojáka Lee Rigbyho, kterého zabili dva muži za bílého dne na ulici a kterého oplakává jeho rodiny - manželka Rebecca i jeho rodiče.

Rodina pláče pro vojáka

"Myslíte si, že jste v bezpečí," plakala na tiskové konferenci vojákova žena. Nikdy si prý nepomyslela, že by mohl být přímo v Anglii v takovém nebezpečí. "Miloval a hodně se staral o svou rodinu, byl však také oddaný své práci," dodal také v slzách jeho nevlastní otec Ian. A lidé se ptají, jak je možné, že mladého a oddaného vojáka popravili přímo na ulici. A co jsou vůbec zač jeho vrahové.

Vrahové: Vlci samotáři bez napojení na Al-Káidu?

Objevily se sice spekulace, že za vraždou jejich milovaného stála některá z islamistických organizací, čím dál tím více to však vypadá, že vraždící monstra jsou vlci samotáři bez přímého napojení na teroristy. Možná o to nebezpečnější. Podobně, jako tomu bylo u bratří Carnajevových, kteří stáli za terorem při maratonu v Bostonu.  

Dva britští muslimové Michael Adebolajo (28) a jeho mladší komplic Michael Adebowale (22) přitom pocházejí z rodin nigerijských přistěhovalců. Vraždili patrně z vlastního popudu.

Jenže takovým činům je velmi těžké zabránit. Policie prý sice útočníky znala jako přívržence radikálního islámu, ale neměla důvod považovat je za vážnou hrozbu. Mladí muslimové se k činu rozhodli nejspíš až krátce před ním. A mladý voják měl smůlu - byl v nesprávný čas na velmi špatném místě.

"Útok byl příšerně barbarský, ale poměrně snadno proveditelný. Nevyžadoval zvláštní vybavení," citovala agentura Reuters jistý bezpečnostní zdroj. "Je těžké zabránit útokům, které potřebují malou přípravu," dodal BBC bývalý šéf protiteroristické složky tajných služeb MI6 Richard Barrett.

Vrahy hlídají v nemocnicích

Z místa činu však pachatelé neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí. Policie oba mladíky při zatýkání postřelila. Život ani jednoho prý není ohrožen a jsou pod přísnou ostrahou v různých londýnských nemocnicích.

japos22 ( 25. května 2013 13:05 )

Na BBC se objevil rozhovor, že jednoho z vrahů kontaktovala MI5, a když odmítl s nimi spolupracovat při své cestě do Keni ho zatlkli, snažili se získat jekési informace, mučili ho a znásilňovali. Rozhovor poskytl přítel z dětství, kterého ještě v budově BBC zatkli.

namoroman ( 25. května 2013 10:15 )

Byl to voják... a padl-čest jeho památce Rodina bude vždycky plakat,když přijde o syna.Měli by mu dát medaili a vystrojit vojenský pohřeb !Ať žije královna!!!

zdarrr ( 25. května 2013 10:13 )

jinak hofihofi tOBE BY MELI USEKNOUT VSE JAKO V 16 STOLETI

zdarrr ( 25. května 2013 10:11 )

hofihofi Tebe bych chtel potkat O historii ani paru Jen Tve komunisticke zvasty dokola Jo co s blbem

zdarrr ( 25. května 2013 10:08 )

by jsi se tam vyjimal Mozna Cigy?

Zobrazit celou diskusi