Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde je na Zemi pekelná brána? Podle Browna ve městě Manila! V poušti, oponují jiní

Za pekelnou bránu je považován kráter v poušti Karákoram. Spisovatel Dan Brown však ve své knize tvrdí, že se nachází jinde
Za pekelnou bránu je považován kráter v poušti Karákoram. Spisovatel Dan Brown však ve své knize tvrdí, že se nachází jinde  (Autor: INT, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
24. května 2013
22:29

Filipínské hlavní město Manila se bouří. Spisovatel Dan Brown ji ve své nové knize Inferno označil za bránu do pekel. Místní úřady se proti tomu rozhodly hlasitě protestovat. A lidé na internetu spekulují - kde vlastně ta pekelná brána leží? V minulosti se zmiňoval třeba Turkmenistán. Nebo snad jde o český tunel Blanka?

Americký spisovatel Dan Brown nepotěšil filipínské hlavní město Manilu, které ve své nejnovější knize Inferno označil za "bránu do pekel". vedle toho popisuje v knize scény, jak je žena přijíždějící do Manily šokována bídou, děsivými dopravními zácpami, dusivým smogem, zločinností a sexuálním obchodem včetně dětské prostituce.

Starosta města s více jak 10 miliony obyvatel Francis Tolentino v otevřeném dopise, který ve čtvrtek Brownovi poslal, vyjádřil politování nad tím, že jakkoli je Inferno fikce, "jsme hluboce rozčarováni vaším nepřesným zobrazením naší milované metropole".

"Ve skutečnosti je to tu brána do nebes," napsal starosta Manily. Na internetu nicméně někteří Filipínci s Brownovým vylíčením Manily souhlasí. "Vypadá to, že ten, kdo nikdy nebyl v Manile, je Tolentino," utahuje si jeden z uživatelů ze starosty.

A spisovatel Brown se nejspíš jen těší z další reklamy. Z Inferna je totiž necelý týden od vydání bestseller. Příběh odvozený částečně z Dantova eposu znovu přivádí na scénu Roberta Langdona, protagonistu slavné Brownovy knihy Šifra mistra Leonarda.

O tom, kde se pekelná brána nachází, se však vedou již delší dobu skutečně polemiky. Záběry z pouště Karákoram na pomezí Pákistánu, Indie a Číny však mnohé přesvědčili, že vstup do satanovy říše je právě zde!

maruch ( 25. května 2013 09:48 )

siroky11 ( 25. května 2013 00:57 )

Já bych "pekelnou bránu" hledal v místech, kde má sídlo ta zločinecká mafie Vlády ČR, pod vedením tupců z ODS!

ackoacko ( 24. května 2013 23:46 )

Manlla ma vice obyvatel nez cela Ceska republika, nikoliv 1,5 mil...

Zobrazit celou diskusi