Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rekordně mrazivé ráno: Na Jizerce naměřili mínus 5,5 stupně Celsia!

Brr, to je zima! Na řadě mís v Česku klesly 24. května teploty k bodu mrazu
Brr, to je zima! Na řadě mís v Česku klesly 24. května teploty k bodu mrazu  (Autor: Foto Blesk - Mária Rušinová)
Autor: simao, ČTK - 
24. května 2013
09:41

Tohle že je teplé jaro? Kdo se těšil na to, že se na sklonku května ohřeje, musí být zklamán. Během včerejška dokonce na vrcholcích některých českých hor drobně sněžilo, dnes ráno se pak v Česku vyskytly i lokální přízemní mrazíky. a na Jizerce naměřili dokonce mínus 5,5 stupňů Celsia! 

"Na vyhodnocení května z hlediska teploty, pokrytí oblohy oblačností a srážek, je ještě brzy, je ale pravděpodobné, že bude teplotně podprůměrný a množstvím oblačnosti nadprůměrný," uvedl Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dnešní ranní minimální teploty byly přitom na některých místech rekordně nízké. Nejnižší teplotu meteorologové naměřili na Jizerce, a to minus 5,5 stupně Celsia.

Kvilda-Perla na Šumavě měla minus 3,9 stupně Celsia. V Adršpachu meteorologové naměřili minus 2,8 stupně, v Březníku minus tři stupně a na Luční boudě minus 5,1 stupně Celsia. I v nížinách byly teploty velmi nízké, i když ne rekordní, k rekordu ale měly blízko. Také v Praze byly zaznamenány přízemní mrazíky a jíní.

Dvořák dodal, že chladnější počasí bude pokračovat, ale ranní teploty do konce května už zřejmě takto nízké nebudou.

e.44 ( 24. května 2013 11:07 )

Máš v tom kapku zmatek Dědek Klaus tvrdí a vždycky tvrdil, že globální oteplování je blbost, což teda je

e.44 ( 24. května 2013 11:04 )

Tak u nás to slezlo na +2, takže všechno taky přežilo i bez přikrytí, ale po loňskejch květnovej zkušenostech jsem byla připravená na stěhování. Dávám na balkon a na zahradu na jaře i některé pokojovky, kterým to svědčí a loni jeden večer bylo asi sedm nad nulou a když jsem šla kolem půlnoci se psal, koukám -3,5°C. Muškáty, begónie i všechno ostatní na zahradě přežilo, ale během okamžiku jsem přišla o všechny nádherný vypiplaný pokojovky, co byly venku.

sores ( 24. května 2013 10:53 )

To nechápu, dědek Klaus neustále tvrdil že se planeta otepluje a přitom sněží i tam, kde v životě sníh nebyl vidět.Za 2 měsíce se začnou dny krátit léto skončí a přitom ještě nenastalo ani jaro.Srpen už je na prd, v podstatě je to příprava na podzim.

marie60 ( 24. května 2013 09:56 )

V noci jsem ještě kontrolovala teploměr, bylo až do rána +5st.Mám na balkóně nějaké kytky a ve skleníku jsem vše pro jistotu radši přikryla.Vloni jsem se na to vyp.rdla a pomrzly mi tam muškáty.Kurňa,už by tohle divoké počasí mohlo skončit.Čert ví, jaké bude vůbec léto.

Zobrazit celou diskusi