Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutálně zavražděný voják z londýnské ulice už má jméno: Zanechal po sobě dvouletého syna

Autor: ČTK, lm - 
24. května 2013
05:30

Brutálně zavražděný voják z Londýna už má své jméno. Podle ministerstva obrany jde o 25letého Leea Rigbyho, který po sobě zanechal dvouletého syna.

Případ vojáka, kterého poblíž kasáren na jihu Londýna ubodala dvojice šílenců, zná už celý svět. Jeho identita až doposud byla neznámá. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že zavražděným byl 25letý Lee Rigby z Manchesteru, jenž po sobě zanechal dvouletého syna. Rigby byl mezi kolegy z 2. praporu královského mušketýrského pluku oblíbený a známý smyslem pro humor. Jako "zkušeného a talentovaného" vojenského bubeníka, kulometčíka a "skutečného válečníka" ho ocenil i jeho velitel Jim Taylor. Rigby sloužil v Afghánistánu, Německu a na Kypru.

Vraždu odsoudili Obama i muslimská společnost v Anglii

Čin odsoudil americký prezident Barack Obama. "Spojené státy stojí rozhodně po boku Spojeného království, našeho spojence a přítele, proti násilnému extremismu a teroru," prohlásil Obama.

Vraždu odsoudila rovněž Islámská společnost Británie sdružující muslimy na britských ostrovech. "Nezáleží na tom, co se děje kdekoliv ve světě. Není žádné ospravedlnění pro to, co jsme viděli včera," řekla BBC zástupkyně společnosti Julie Siddiqiová. Oba muži pocházeli podle Reuters z křesťanského prostředí, k islámu konvertovali až v pozdějším věku.

Armáda vyzývá vojáky, aby si dali pozor

Velení armády vyzvalo vojáky v Británii i v zahraničí, aby byli obezřetnější. V posledních letech se podle BBC podařilo odhalit a odvrátit nejméně dvě spiknutí, při kterých chtěli islámští extremisté zabíjet britské vojáky.

"Tento britský voják je oko za oko, zub za zub," křičel ve středu útočník nad svou obětí, která na sobě měla tričko s nápisem Help for Heroes (Pomoc hrdinům). To je název místní charity na pomoc zraněným britským veteránům. Británie má od roku 2001 jednotky v Afghánistánu a v období 2003-2009 měla vojáky i v Iráku.

venxa ( 24. května 2013 17:50 )

Vy blba bolsevismem nacuchla ceska luzo. Kdo vrazdi v Avghanistanu? Nejsou to ani americti nebo britsti vojaci kteri tam jsou na pozvani legalni Avghanske vlady , ale vrazdy nevinneho obyvatelstva maji na svedomi prave tito fanaticti teroriste kteri ve jmenu jejich zkur.veneho Alaha vrazdi sve spoluobcan a delaji bordel po celem svete. Vy to ovsem ve vasich komunismem vymytych skeblich tak nevidite protoze terorismus byl vzdy nastrojem komunismu k ziskani a udrzeni moci. Jak to vypada tak se porad radite mezi povl z Vychodni Evropy.

jecmen44 ( 24. května 2013 14:34 )

Kde je nějakej rozdíl mezi brutální vraždou britského vojáka a brutální čtyřnásobnou vraždou amerického pošuka v ČR?? Dle mě je rozdíl pouze v počtu mrtvých,...kolotoč se ovšem točí kolem západní propagandy a mírumilovného bubeníka s kterým soucítí celý svět i B.Obamou. Musíme si ovšem už zvyknout, že oplakávat se musí ti "hodní" američtí a britští občané,....o těch ostatních lidech, kteří umírají ve svých zemích jako je třeba Afghánistán, se a mnohdy to jsou děti,.. nemluví.

hofihofi ( 24. května 2013 12:59 )

Netahnou stejne jako anglicti vojaci co vrazdi v jejich zemi.

hofihofi ( 24. května 2013 12:57 )

Jako ty vojaky co vrazdi lidi v afganistanu. jo to mas pravdu.

karelhlavaty ( 24. května 2013 12:32 )

Takovéhle příběhy ve mě jen utvrzují přesvědčení, že tvrzení "xenofobie je zlá" nelze za všech okolností brát jako pravdivé. Chci tím jen kulantně říct, že tenhle ksindl je třeba hnát tam, odkud přišel, dokud je čas...

Zobrazit celou diskusi