Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koho nejraději "žerou" krvelačné potvory? Komáři jdou po blondýnách, těhotných a svalnatcích!

Tihle malí upíři dokážou pořádně otrávit život!
Tihle malí upíři dokážou pořádně otrávit život!  (Autor: scom)
Autor: bk - 
26. května 2013
22:19

Bzzzzzzzz… Tohle protivné bzučení zná každý. Stačí chvilka nepozornosti a končí to pořádným bolákem! Lámali jste si někdy hlavu, jak si vybírají komáři své oběti? Podle vůně a složení krve!

Nejradši si malí okřídlení upíři »smlsnou« na blondýnkách, těhotných ženách, svalnatcích a lidech, kteří mají zvýšený cholesterol. K takovému závěru dospěli »hmyzologové« z Kalifornské univerzity v Davisu, kteří zkoumali 1300 čichových receptorů tohoto protivného hmyzu. Zjistili, že komáři lační po krvi, v níž jsou přítomny steroidy, cholesterol a pohlavní hormony testosteron nebo estrogen. Také je přitahuje oxid uhličitý, který vydechujeme.

„Například těhotná žena vyprodukuje více oxidu uhličitého, než žena, jež není gravidní. Při chůzi si nese ještě »ruksak« na břiše, a tak i kůží víc vyloučí, což komáry láká,“ zjednodušeně vysvětluje Ivan Gelbič z Entomologického ústavu.

A jak se těmto bzučícím protivům vyhnout? Už nyní útočí v plné síle, a to zejména na jihu Moravy a na severu Čech. Takže pokud můžete, tak si do léta snižte cholesterol v krvi, nedopujte se steroidy a ani neplánujte děti.

Jak na ně?

Těžko se bojuje s létajícím hmyzem. Babské rady nejsou spolehlivé a repelenty je důležité si nejprve vyzkoušet.. „Ideální je zničit jim líhniště. Lidé jim je sami na zahrádkách či chatách, kde mají stojaté vody v barelech nebo jezírkách, vytváří. Je dobré tuto vodu ošetřit. Také mohou vytáhnout síťku na akvarijní rybky a larvy komárů z vody vylovit,“ radí entomolog.

Víte, že…

…komáři dovedou za noc urazit až 10 km a mohou létat až 4 hodiny bez přestávky rychlostí až 2 km/h?

…většina druhů je aktivní v noci, přes den se schovává na chladných místech?

…protivné bzučení, které v letu komáři vydávají, je způsobují chvěním křídel a hlasivek, které jsou napjaté v hrudních průduších?

…v Česku žije až 50 druhů komárů?

premiumboy666 ( 16. července 2013 13:53 )

safra, co to je za slovo "bžodat"?!?! mi to rve oči i uši...

annael ( 27. května 2013 11:51 )

Jsem celkem lehká váha a nezadýchám se ani když s mladými dám vejšlap na Sněžku tak už vážně nevím proč po mě tak ti komáři jdou

marie60 ( 27. května 2013 07:46 )

marie60 ( 27. května 2013 07:46 )

 Já teda nevím, ale cholesterol mám v pořádku,nejsem bloncka a ty kousavé mrchy stejně na mě jdou a bžodají a bžodají.

zaviracispendlik ( 27. května 2013 07:19 )

tak asi dobře funíš, protože komáři jdou hlavně po oxidu uhličitým, což je opravdu vědecky dokázané a žádná pleskačovina

Zobrazit celou diskusi