Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

To je borec: Japonec (80) se stal nejstarším člověkem, který vyšplhal na Mount Everest

Autor: shp, ČTK - 
23. května 2013
07:40

Na Mount Everest vyšplhal již potřetí a nyní opět drží rekord jako nejstarší horolezec, který nejvyšší horu světa zdolal. Japonec Joičiró Miura (80) na sebe může být hrdý.

Miura poprvé vyšplhal na Mount Everest v sedmdesáti letech. Rekord ale možná dlouho neudrží, na vrcholek Everestu míří o rok starší Nepálec. V úterý Japonec poslal na své webové stránky z Everestu fotografii, na níž jí ve svém stanu suši. Podle těchto stránek se Miura, kterého doprovázel jeho syn Gota, v úterý nacházel v Jižním sedle, které je odrazovým můstkem pro závěrečný výstup většiny expedic.

S Nepálcem v patách

Ve středu horolezec-senior dosáhl zóny smrti, tedy příkrého zledovatělého svahu blízko vrcholu 8850 metrů vysoké hory. Miura již rekord nejstaršího člověka na Everestu držel v roce 2003 ve svých sedmdesáti letech. V roce 2008 vyšplhal na střechu světa znovu ve věku 75 let. Dostal se tam pouhý den poté, co vrchol zdolal o rok starší Nepálec Min Bahádur Šerčan. Právě tento dnes jednaosmdesátiletý horolezec se na stejnou misi připravuje v základním táboře i nyní. Protože je starší, může Miurův rekord přežít jen několik dní.

Mount Everest sjel na lyžích

Miura se nedostal do novinových titulků až v pozdním věku. Už roku 1970 se o něm psalo, jelikož byl prvním člověkem, který z Mount Everestu sjel na lyžích, a to z výšky 8000 metrů za brzdění padáku. O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, který byl oceněný Oscarem. Loni v listopadu a letos v lednu se podrobil chirurgickým zákrokům kvůli srdeční arytmii, což ho ale od nové výpravy na Mount Everest neodradilo.

annakarenina ( 23. května 2013 11:56 )

Tak to je borec!

vary ( 23. května 2013 11:43 )

Japonec pitomec.

DBBS ( 23. května 2013 08:45 )

Ted uz tam vyjede i vozickar kdyz udelali dalnici primo az k Everestu.

maryfox ( 23. května 2013 08:44 )

Bémův výkon poněkud bledne.Ale prestiž Česka by vylepšilo, kdyby si za 12 let na tento kopeček vyšlápl náš nedostižný Zeman.

Zobrazit celou diskusi