Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jennifer zachránila děti před smrtí vlastním tělem: Tornádo jejich školu rozmetalo na prach

Autor: psch - 
22. května 2013
22:01

VIDEO: Ničivé tornádo, které se na začátku týdne prohnalo americkým státem Oklahoma, zničilo v městu Moore stovky domů a zabilo 24 lidí. Hrdinkou se stala učitelka z tamní základky, která zachránila životy tří dětí. Sama teď leží v nemocnici.

Záchranné práce ve městě Moore jsou téměř u konce, lidé se vrací domů, respektive na místa, kde jejich domovy před tornádem byly. Jedním z objektů, který tornádo srovnalo se zemí, byla základní škola Plaza Tower.

„Řekli jsme dětem, aby se skrčily. Světlo přestalo fungovat, všechny byl vystrašené. Pak přišel náraz. Podívala jsem se na dveře, sklonila hlavu a pak to přišlo,“ řekla učitelka Jennifer Doan.

V troskách školy zemřelo sedm dětí. Nebýt statečné Jennifer, mohlo jich být více. Tři děti totiž ochránila vlastním tělem. „Přikryla jsem děti rukama, objala jsem ty, které byly nejblíže,“ řekla.

Nechci zemřít, plakal chlapeček

Dvě děti objala, třetí zůstalo zasypané. „Uklidňovala jsem ho, řekla jsem mu, že nás najdou. On mi stále opakoval, že nemůže dýchat, že nechce zemřít," řekla Jennifer. Díky ní přežil.

Po dlouhých hodinách čekání a strachu přišla pomoc. Lidé začali trosky školy odhrabávat a učitelku i s dětmi vyprostili.

Jennifer má přeraženou hrudní kost, naraženou páteř a rány po celém těle. Ale žije. A s ní i další tři děti, které by možná, nebýt její odvahy, zemřely.

japos22 ( 24. května 2013 22:01 )

Jistě máš pravdu, ale je rozdíl, když máš nachystáno, co budeš v dané situaci dělat a když nevíš, tak už to nevymyslíš... a za 15 minut se dá do úkrytu doběhnout, když je nachystaný

krupan10 ( 23. května 2013 08:14 )

divila byste se, také jsou, ale zatím docela malá

anka ( 23. května 2013 00:48 )

v Cesku zadna tornada nejsou, tak si to lidi ani neumi predstavit.....

cinderella1 ( 23. května 2013 00:22 )

A on existuje nejaky poplasny nacvik na tornado? To jsem v zivote neslysela. Kdo to zazil tak ti rekne: zavri se v koupelne, nebo zalez nekam do kouta, pritahni tam stul a vlez si pod nej, pritiskni se k zemi. Pri tom predposlednim tornadu byla kamaradka zrovna ve skole (take dva synove) a jeji manzel byl rad, ze tam jsou, ono se opravdu povazuje skola za hodne bezpecne misto ...vlastne povazovala se, ted uz asi ne, ze? No a on si zalezl do koupelny a rikal, ze si myslel, ze je to jeho posledni hodinka. Popisoval ten sileny hluk, jako kdyz si predstavis ze po strese tveho domu prave prejizdi (a to velmi hlucne) vlak. Musi to byt opravdu strasne.

cinderella1 ( 22. května 2013 23:59 )

No jo, ale co je to platne, kdyz hlasi v TV, ze za 15 minut tam bude tornado? ...kde? nad skolou? ...nad kostelem? ...nad tvym barakem? ...kde vlastne bude doopravdy ten trychtyr??? ...mas rychle upalovat domu, nebo zustat v praci? ...to nikdo nikdy presne nevi. Vis jak se dozvis, ze na tebe jde tornado? Nejspis tak 1-5 minut predtim, nez te vtahne do sveho viru ...neboli, az ho spatris velmi blizko sebe, ale to je uz stejne pozde. Mam kamaradku ucitelku v Oklahome a zatim pokazde, byla skola bezpecnym mistem, protoze je z velmi pevneho materialu. Jenze tato skola mela proste smulu ...rychlost vetru tohoto tornada byla pry 200 mil/hod. To musel byt poradny mazec.

Zobrazit celou diskusi