Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polákovi amputovala řezačka tvář: Narychlo mu transplantovali obličej!

Autor: simao, ČTK - 
22. května 2013
17:49

Celkem 27 hodin trvala vůbec první transplantace obličeje v Polsku. Lékařský tým zachraňoval mladého Poláka (33), kterému řezačka kamene amputovala tvář a značně poškodila čelist.

Polští lékaři provedli naléhavou celkovou transplantaci obličeje třiatřicetiletému muži, informovala dnes agentura PAP. Šlo mu o život, proto byl zákrok proveden bez obvyklých dlouhých příprav už několik týdnů po neštěstí.

Operaci provedl tým doktorů 15. května na onkologickém centru v Glivicích. Podle šéfa operačního týmu Adama Macijewského šlo o vůbec první transplantaci obličeje v Polsku a zároveň o první takovou transplantaci na světě s cílem zachránit život.

Jako jeden z prvních na světě přitom provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.

V tomto případě by však postižený podle lékařů bez rychlého zákroku nepřežil - nemohl jíst, měl potíže s dýcháním a hrozila mu infekce. Přípravy dosavadních transplantací obličeje přitom trvaly měsíce i roky.

Chirurgové rekonstruovali pacientovi tvář, čelisti, horní patro a očnice. Jeho stav je nadále vážný, ale prý již stabilizovaný. Užívá léky k prevenci odmítnutí transplantátu. Podle doktorů by při dobrém vývoji mohl do deseti dnů začít sám jíst.

japos22 ( 22. května 2013 18:37 )

Někteří doktoři jsou machři!!!

naidka ( 22. května 2013 18:17 )

Hrůza. Jak se takové zranění může stát?

Zobrazit celou diskusi