Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úřednice zpronevěřila na radnici miliony: Prásknul ji vlastní manžel

Autor: Ivana Žáková - 
22. května 2013
20:05

Podvody velkého rozměru odhalili radní v Bohumíně, poté co nařídili hloubkové čistky. Dvě úřednice zpronevěřily téměř pět milionů korun, další nejméně milion lítá v městské firmě BM servis, kde se kšeftovalo s vytříděnými plasty.

Nejméně osm let okrádala město hlavní účetní majetkového odboru Petra M. (45). Jak se Blesku podařilo zjistit, nakonec ji prásknul vlastní manžel. Zda ze msti, že se chtěla rozvádět, ze strachu z hloubkové kontroly, anebo z poctivosti, to musí rozklíčovat kriminálka. Zarážející však je, že žena kradla už dlouhá léta. Na starost měla jak účetnictví, tak platbu faktur.

Vytvářela zkreslené sestavy, účetnictví tak sedělo

„Byla natolik drzá, že dokonce i při tvorbě rozpočtu odboru počítala s tím, že si část peněz převede na své účty. K měsíčním kontrolám účetnictví pak vytvářela účelově zkreslené sestavy, a proto vše sedělo do haléře,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha.

Miliony zmizely?

Úřednice ukradla kolem čtyř milionu korun. Blesk dále zjistil, že její muž je právníkem a ve městě zastupitelem. Ke všemu byl předsedou právě majetkové komise i člen kontrolního výboru, na obě funkce nyní rezignoval. Hospodářská kriminálka v Karviné bude prošetřovat, zda o podvodech manželky věděl už dříve.

 S manželem byli na Kubě

„Spolu ještě byli v lednu měsíc na Kubě, žena ale přesto trvala na rozvodu. Koupili před třinácti lety takovou barabiznu, ze které postavili úplně nový barák,“ pověděl Blesku soused manželů Milan Bortlík  z Bohumína-Skřečoně. Z toho, že Petra M. zpronevěřila na radnici miliony byl dost zaskočen. Naopak překvapeni nebyli známí obou manželů. "Pořád kupovali a měnili auta, jezdili i čtyřikrát na luxusní dovolenou, on si dokonce udělal doma pro známé takovou malou hospodu. Když šla ona nakupovat oblečení, utratila i dvacet tisíc. Všichni v okolí si mysleli, že jsou při penězích, protože on je právník, ale ono tomu bylo úplně jinak."

Udal manželku

Každopádně, když se na podvod přišlo, žena z rodinného domu zmizela a s radnicí už nekomunikuje. Dostala hodinovou výpověď a vrátila jen jeden milion. Zástupci radnice připustili, že pokud by zastupitel svoji manželku neudal, tak by se na podvody ani nemuselo přijít. Paradoxem je, že muž nyní dělá šéfa odpadového hospodářství, kde se také kradlo, aby v mětském BM servisu udělal pořádek.

Kšeftovali s plasty

Na podvody v BM servisu upozornil přímo starostu bývalý pracovník podniku, který musel odejít. V podniku se nezákonné praktiky děly při hospodaření s odpady. Pracovníci pravděpodobně několik let kšeftovali s vytříděnými plasty, škoda se odhaduje na nejméně jeden milion.

„Ne za všechny plasty, které podnik odevzdal k dalšímu zpracování, dostala společnost zaplaceno. Tržby si někdo získal pro svůj prospěch, to už šetří policie,“ uvedl dále starosta Vícha s tím, že propuštěn už byl mistr i šéf odpadového hospodářství.

Mazaná úřednice

Pěkně mazaná byla i úřednice (32) na oddělení cestovních dokladů. Neodevzdávala všechny stvrzenky a hotovost z nich si nechávala pro sebe. Celkem si přišla na 490 tisíc korun. Když zjistila, že kontroly vše odhalí, raději nejdříve sama rozvázala pracovní poměr dohodou a poté se ke „zpronevěře“ přiznala. Jelikož veškeré peníze vrátila, policie případ nakonec odložila. Její kolegové to berou za hroznou nehoráznost, že nebude nijak potrestaná. Jak ale Blesk zjistil, její nadutost neznala mezí. Přihlásila se totiž hned do výběrového řízení v jisté bance.

 

Starosta Bohumína nařídil razantní kontroly poté, co se letos v únoru dozvěděl o případu úřednice z nedaleké Orlové, která během pěti let zpronevěřila kolem pěti milionů korun. Přišlo se na to, když šla na mateřskou. „Před černými praktikami jednotlivců, které neodhalí běžné kontroly, bych také rád varoval i další města a radnice,“  dodal Vícha.

 

cinderella1 ( 23. května 2013 06:08 )

To je neuveritelne jak si nekteri lide dokazi velmi snadno prijit k milionum.

jiznicechy ( 23. května 2013 05:59 )

Přesně tak. Určitě si polepší.

jiznicechy ( 23. května 2013 05:58 )

Garantuji Vám, že kdyby to byla firma starosty, tak by se mu to zaručeně nestalo, protože by si to ohlídal. Co to je za formulaci "vytvářela zkreslené sestavy"? Když jsou to státní prachy, potažmo naše daně, tak to se jim stává jak na běžícím pásu a nakonec - jak je vidět - to není ani trestné. Audit dělal jistě jejich známý autor, nakonec co také chcete, když v kontrolní komisi dřepěl její manžel. Darmo mlčet.

majojo ( 23. května 2013 03:35 )

Tak to je snad poprvé, co urvala kurrva kurrvě řiť.

dobrotka ( 23. května 2013 01:36 )

Vzdyt je videt, ze si dela prrrcu

Zobrazit celou diskusi