Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman rozdával úsměvy i ocenění: Vyznamenal Janičku (5), fence předal žvýkací kost

Autor: simao, ČTK - 
22. května 2013
16:56

Janička (5) zachránila svého dědu před smrtí po diabetickém kolapsu, fenka Brenda svou majitelku, která je na invalidním vozíku, před utonutím. Řadu hrdinů dnes přijal na Pražském hradě Miloš Zeman a rozdal jim diplomy a dary. Prezident avizoval, že tyhle ceny předá s radostí. A také to udělal. Smál se na celé kolo a to obzvlášť tehdy, když předával holčičce panenku a fence žvýkací kost.

Miloš Zeman si dnes na Hradě zlepšil náladu. Neměl totiž jinak příliš šťastný den. Nejprve totiž pronesl smuteční řeč za svého kamaráda Valtra Komárka, který měl dnes pohřeb.

Poté Zeman s viditelnou nechutí oznámil, že akademika Martina C. Putnu jmenuje profesorem. Dekret mu však osobně nepředá, protože si Putny vůbec neváží.

Úsměvy však přišly s další dnešní povinností - při předávání Zlatých záchranářských křížů za rok 2012. Zeman již předem avizoval, že tohle bude zcela jiné kafe, na rozdíl od jmenování Putny akce plná radosti. 

Na Hradě totiž přijal hrdiny, kteří si za záchrany životů ocenění zaslouží. Od prezidenta dostali i věcné dary. "Blahopřeji odvážným, blahopřeji statečným. A přeji si, aby tato statečnost se rozšířila i do jiných sfér, než jsou záchranné akce," uvedl Zeman během ceremoniálu, kdy za hrdinské kousky ocenil i pětiletou Janičku Vejvodovou, či fenku Brendu.

Přehled oceněných a jejich hrdinské činy

František Vlk - Zachránil těžce zraněného řidiče z hořícího auta.

Radek Jiraň (15) - Z hořícího domu zachránil členy své rodiny. Podle Hradu při svém činu projevil mimořádnou pohotovost a odvahu.

Jana Vejvodová (5) - Dostala čestné uznání za to, že jako čtyřletá zachránila dědečka, kterému hrozil hypoglykemický kolaps. Zeman jí předal diplom a panenku, Janička dala na oplátku prezidentovi vlastnoručně nakreslený obrázek, kde je s dědečkem a maminkou. Holčičku na cenu navrhl deník Aha!.

Martin Šindelář - Profesionální hasič, který záchranil muže při požáru.

Členové hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje v Přešticích - Zachránili muže z drtičky kafilérních produktů.

Fenka Brenda - Dostala žvýkací kost za nejkuróznější záchranářský čin. Zachránila totiž svou majitelku Věru, která sklouzla s invalidním vozíkem do vody. Brenda doběhla do nejbližší hospody, kde úporným štěkáním dokázala přivolat pomoc.

Rudolf Chlad - Obdržel cenu za výjimečný přínos pro záchranářství.

Michal Feix - Výkonný ředitel společnosti Seznam.cz dostal Zlatý záchranářský kříž za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání v záchranářství. 

Miroslav Kovář - Dostal cenu policejního prezidenta za to, že varoval a pomohl evakuovat seniory z hořící budovy.

David Bauer - Převzal ocenění generálního ředitelství hasičů za záchranu ženy, která hrozila sebevraždou na komíně kotelny. 

Eliška Hadravová - Dostala cenu primátora Prahy za záchranu tatínka před infarktem.

e.44 ( 23. května 2013 12:27 )

se přidávám...

e.44 ( 23. května 2013 12:27 )

On je snad pepazdp prezident???? Navíc v jeho psaní není ani setina ostudy, co v chování Zemana

e.44 ( 23. května 2013 12:25 )

Jak pozoruji, ty trpíš těžkou nechápavostí

e.44 ( 23. května 2013 12:24 )

e.44 ( 23. května 2013 12:23 )

Zobrazit celou diskusi