Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teolog Halík ze zastal Putny: Za kněze, kteří děkovali Zemanovi, se stydím

Kněz Tomáš Halík se zastal Martina C. Putny. Zeman ho podle něj musí jmenovat
Kněz Tomáš Halík se zastal Martina C. Putny. Zeman ho podle něj musí jmenovat  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
22. května 2013
12:37

Známý kněz a teolog Tomáš Halík se zastal katolického intelektuála a literárního historika Martina C. Putny, kterého prezident Zeman odmítl jmenovat profesorem. Do představitelů církve, kteří prezidentovi za jeho rozhodnutí děkovali se ostře opřel.

"Za takové „představitele církve“ se hluboce stydím a omlouvám se za ně kolegovi Putnovi i celé akademické obci. Takové podlézání moci je hanebné," nešetřil kritikou katolický duchovní a pedagog Tomáš Halík v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Podle něj Putnova homosexualita, ani provokativní transparent nejsou důvodem k tomu, aby mu nebyla udělena profesura. "Navíc mám opakovanou zkušenost s tím, že právě ti, kteří v církvi nejagresivněji vystupují proti homosexuálům, by si měli často zamést před vlastním prahem," pustil se do Putnových kritiků.

Halík je ale přesvědčený, že Zeman používá Putnovo vystoupení na pochodu gayů jen jako zástěrku. "Myslím, že o to ve skutečnosti vůbec nejde, že to má jen populisticky zakrýt pravděpodobnější motiv – pomstu za Putnovu politickou orientaci a občanskou angažovanost, zejména před prezidentskými volbami," myslí si.

Podporovatelé a odpůrci

Podporu Putnově jmenování vyjádřil také kardinál Miroslav Vlk. "Uvedený zásah se podobá ideologickému kádrování minulého totalitního režimu jak v oblasti akademických svobod, tak v osobním životě člověka...Tento postoj je preventivní obranou i mé vlastní svobody...," stojí v jeho prohlášení. Na stranu prezidenta se naopak postavil například opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný.

querty ( 25. května 2013 13:05 )

Teolog Halík - další neřízená střela.

itartas ( 23. května 2013 14:54 )

U mně Zeman vůbec neztratil a konečně ta kauzička nebyla zbytečná. Odkryla, jak moc naše společnost v úpadku a kam jsou někteří lidé ochotni zajít v tažení proti autoritě státu.

krupan10 ( 23. května 2013 08:33 )

mrdnikatel - bastard, známý sprosťák a čírofilní hovado a havloidní kretén

krupan10 ( 23. května 2013 08:30 )

a hele mrdnikatel, odkud jsi zase vylezl, čírofilní kverulante

itartas ( 22. května 2013 19:50 )

tady přece nejde o vítěze či poraženého, tady šlo o něco úplně jiného

Zobrazit celou diskusi