Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední rozloučení s Valtrem Komárkem: Zeman dorazil, Klaus a Nečas chyběli

Autor: simao - 
22. května 2013
11:05

Ekonom, prognostik a legenda sametové revoluce Valtr Komárek zemřel 16. května ve věku 82 let. Na poslední rozloučení s ním dnes dorazila i řada politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana. Šlo však především o představitele levice. Premiér Nečas i exprezident Klaus v obřadní síni chyběli.

Rodák z Hodonína Valtr Komárek měl pestrý život. Uznávaný ekonom, prognostik a politik totiž pocházel ze židovské rodiny a v mládí jen tak tak unikl smrti v koncentračním táboře, kde však zemřeli jeho rodiče.

Vyrůstal u pěstounů a po válce vstoupil do strany s ideály, jakým směrem by se komunistické Československo mělo ubírat. Dokonce dělal i poradce Che Guevarovi na socialistické Kubě. A plánoval změny během Pražského jara, které však zmrazila normalizace.

Klaus nepřišel

Do českých dějin však Komárek výrazně vstoupil i jako šéf Prognostického ústavu a jedna z tváří sametové revoluce, po které se však stáhl do ústraní. Až v roce 2011 začal opět výrazněji vystupovat na veřejnosti coby čestný předseda ČSSD.

Vedle špiček sociální demokracie se s Komárkem vyrazil naposledy rozloučit i prezident Miloš Zeman. Čas si však nenašel Václav Klaus. Navzdory jeho tvrzení: "Profesora Komárka jsem si vždy vážil a jeho odchod mne velmi zarmoutil." 

V obřadní síni Strašnického krematoria ostatně příliš pravicových politiků nebylo. Chyběl i premiér Nečas, dorazil však Miroslav Kalousek, či herec a politik Tomáš Töpfer. Pohřeb Valtra Komárka jsme sledovali on-line.

Pohřeb Valtra Komárka
Datum:
 
11:00

V krematoriu v Praze-Strašnicích dnes probíhá poslední rozloučení s ekonomem a legendou sametové revoluce Valtrem Komárkem.

 
11:01

Mezi hosty smutečního obřadu nechybí prezident Zeman, ani špičky ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Přišli se rozloučit s čestným předsedou sociální demokracie. S novináři však mluvit nechtěli.

 
11:02

Prezident Zeman, který byl za Komárkem v nemocnici nedlouho před ekonomovým úmrtím, dorazil do Strašnic půl hodiny před začátkem pohřbu. Novinářům řekl, že Komárkovou nejvzácnější vlastností byla laskavost, která politikům včetně něho chybí.

Před Zemanovým příjezdem v okolí krematoria značně úřadovala prezidentská ochranka, vzhledem k účasti velkého množství politiků a hlavy státu provází i značná bezpečnostní opatření a okolní ulice jsou plné policistů.

 
11:05

Jako první se smutečního slova ujal Komárkův syn. "Táta je hodnej člověk, ale my všichni víme, že taky frajer, bojovník a polemik. Byl by rád, že jste přišli," řekl Martin Komárek.

 
11:07

"Stal se jednou z nejvýraznějších tváří listopadové revoluce. Dokázal mluvit k lidem v ulicích i k dělníkům v továrnách," vzpomíná na Komárka u řečnického pultíku prezident Zeman.

 
11:10

Zeman během své smuteční řeči vzpomínal na Komárkův život. Jak se Komárek jako malý chlapec ze židovské rodiny skrýval před gestapem, jak jej zachránila rodina z Moravy. Ale jak také přicházel o některé ideály.

"V šestnácti letech pod vlivem svých adoptivních rodičů vstoupil do komunistické strany, která tehdy ztělesňovala jednu z nejvýraznějších utopií lidské civilizace. Ale tato utopie se postupně rozplývala," vzpomněl Zeman Komárkovo členství v KSČ a dobu, kdy Komárkovy plány z Pražského jara zhatila normalizace.

Více o pestrém životě Valtra Komárka čtěte ZDE

 
11:12

"Nakonec odjel na ostrov svobody, jako poradce Che Guevary," připomněl Zeman další z kapitol Komárkova pestrého života. "Sám osud Che Guevary, který zahynul v kolumbijských horách, mohl však být jistým mementem, že tato revoluční cesta není správná," dodal Zeman.

 
11:14

Zeman také připomněl Komárka jako šéfa Prognostického ústavu, kde Komárek vedl řadu mladých nadějných ekonomů. Mimo jiné i Václava Klause, který však dnes do Strašnického krematoria nedorazil.

Zeman nastoupil do Prognostického ústavu až po revoluci. Když však ÚStav zrušili, Komárek se stáhl do ústranní. "Byl svůj a proto byl nás všech," zakončil svou řeč Zeman a citoval Goetheho Fausta.

 
11:16

Po Zemanovi se s Komárkem rozloučil i Bohuslav Sobotka. "Odešel člověk, který byl slušný, poctivý, laskavý," uvedl lídr ČSSD. Sobotka také vzpomínal na poslední setkání s Komárkem letos na jaře. "Když jsem za sebou zavíral branku před jeho domem, nikdy by mě nenapadlo, že se vidíme naposledy," dodal smutně Sobotka, který se chystal za Komárkem i do nemocnice. Nestihl to.

 
11:18

Vedle Klause na pohřbu chybí i premiér Petr Nečas. Jedním z mála pravicových politiků v obřadní síni je tak Miroslav Kalousek (TOP 09). S Komárkem byli názoroví oponenti, ale také přátelé. Spojovala je prý třeba láska k opeře, často spolu mluvili právě o kultuře.

 
11:26

Dalším ze smutečních řečníků je herec a politik Tomáš Töpfer, který se svou řeč rozhodl zahájit čtením Sedmé elegie Jiřího Ortena.

 
11:30

Také miliardář Andrej Babiš přihlíží obřadu, během kterého se pozůstalí jen těžko bránili slzám.

 
11:34

Valtr Komárek byl velkým milovníkem klasické hudby. Jeho rakev zajela za oponu za tónů Solvejžiny písně od norského skladatele Edvarda Griega

japos22 ( 22. května 2013 17:21 )

Myslíš svazáka Nečase?

japos22 ( 22. května 2013 17:20 )

Myslím, že jsi trochu jednoduchý

matlafous ( 22. května 2013 16:13 )

člověk prolezlej bolševizmem skrz naskrz převlékl narychlo kabát a dovedl květnatě mluvit o demokracii, ale to bylo asi tak všechno

karelhlavaty ( 22. května 2013 15:44 )

Slušní byli především ti, kdo si za totality zachovali rovný hřbet a nepřidali se k prospěchářským sviním, jako soudruh Komárek.

karelhlavaty ( 22. května 2013 15:42 )

Není třeba mě litovat. Litovat je třeba nepřeživší hrdiny, kteří se dokázali režimu, který soudruh Komárek, coby člen KSČ, pomáhal budovat. Ti si totiž dokázali zachovat rovný hřbet. Komárek byl pouhá prospěchářská ***, která se neštítila přidat se ke zločinecké organizaci a hned po revoluci převlékl kabát. Já osobně jsem šťasten, že je po něm, stejně jako jásám nad každým mrtvým bývalým či současným komunistou.

Zobrazit celou diskusi