Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaromír (39), který zabil Martina (†39), se prořekl u soudu: Vystřelil jsem z kuše, protože byl Rom!

Autor: Ivana Žáková - 
22. května 2013
05:01

Zřejmě nevědomky přiznal před soudci Krajského soudu v Ostravě rasistickou vraždu Jaromír Š. (39), který v Chotěbuzi prostřelil Romovi Martinu H. kuší hlavu. „Reagoval jsem tak proto, že to byli Romové, jinak bych kuš do ruky určitě nevzal a nestřílel,“ šokoval soudce Jaromír Š.

Loni v dubnu v domnění, že mu čtyři Romové chtějí vykrást dům, vzal kuš, a když byli na útěku k autu, jednoho střelil do hlavy. Před soudem se hájí tím, že byl rozrušen a nikoho zabít nechtěl.

Otec se dvěma syny a bratrancem Martinem H. (†39)tvrdí, že chtěli majitele domu jen požádat, zda si mohou vzít nějaký starý šrot. K tragédii nedošlo na pozemku, ale na cestě před domem.

Přiznal vraždu?

Jaromír Š. přiznal, že čtveřici Romů tajně pozoroval z okna, kdy viděl, jak obešli neoplocený a rozestavěný důn. Pak vzal kuš, natáhl tětivu a vyšel ven, kde odjistil pojistku a vystřelil ve chvíli, kdy Romové běželi k autu.

Žalobkyně Brigita Bilíková se ho zeptala, zda by se choval stejně, kdyby to byli „bílí“. „Ne. Ale tohle byli Romové. Nemám s nimi dobré zkušenosti. Chovám se k nim jinak, jsou více nebezpeční, a když už jsou čtyři, tak je to gang. To, že jsem vystřelil, byl prostě reflex,“ řekl střelec. Dodal, že byl tak nervozní, že byl připraven na všechno.

Otec Gabriel Gujda při konfrontaci před soudci obžalovanému řekl: „Tak vy jste nás sledoval už z okna a připravoval se nás zabít? Vy se nebojíte Boha?“

Nezavolal ani pomoc

Jaromír Š. také přiznal, že místo toho, aby zavolal pomoc, protože Romové neměli mobil, tak měřil, jak hluboko má muž v hlavě šíp. Také, že po Romech chtěl, aby mu šíp vytáhli a pak zmizeli všichni pryč.

„Choval se jako psychopat. Vůbec ho nezajímalo, že zrovna někoho postřelil. Měl úsměv na tváři, jedl housku a chtěl po nás, ať ten šíp vytáhneme. Marně jsme ho prosili pořád dokola, aby zavolal sanitku. Taťka nakonec musel skočit před projíždějící auto, aby zastavilo, a řidič přivolal pomoc,“ vypověděli bratři Gabriel (29) a Daniel (27) Rafaelovi z Karviné.

Případ od počátku sleduje i zmocněnec popálené romské holčičky Natálky, na jejíž dům ve Vítkově vhodili žháři zápalné láhve. „Tento neobvyklý případ je příkladem toho, co se děje ve společnosti, jak dokážou jednat lidé, kteří jsou ve strachu. Ten muž usuzoval, že má právo vystřelit a nepřímo přiznal úkladnou rasistickou vraždu, i když ve skutečnosti nikoho zabít nechtěl,“ řekl Blesku Markus Pape.

Jaromír Š. je obžalován je z těžkého ublížení s následkem smrti a hrozí mu až 16 let vězení. Žalobkyně zvažovala i případnou vraždu a není tak vyloučeno, že soud případ překvalifikuje.